Klein geluk Kwadijkerpark

Het herontwikkelen van zorglocaties vormt een bijzondere uitdaging. Op meerdere plekken in Nederland is AM bezig met een proces van zogenaamde omgekeerde integratie. Hierbij worden voorheen gesloten zorggebieden opengesteld voor nieuwe doelgroepen. Het terrein van de Prinsenstichting in Purmerend is hier een van. Samen met partners ontwikkelt AM hier een nieuw woongebied, dat voortborduurt op de bestaande landschappelijke structuur.

‘Klein geluk Kwadijkerpark’ wordt ontwikkeld in een nauwe samenwerking tussen Prinsenstichting, woningcorporatie Rochdale, gemeente Purmerend en AM.

Op de locatie aan de noordkant van Purmerend, tegen het lintdorpje Kwadijk aan, realiseert de Prinsenstichting momenteel nieuwbouw voor haar cliënten; mensen met een beperking. Dit gebeurt aan de randen van het gebied. De overige ruimte kan worden ingevuld met nieuwbouw. Hiervoor is een zeer gemengd woonprogramma ontwikkeld, naar doelgroep, prijsklasse en woningtype. De nieuwe bewoners maken straks ook gebruik van de voorzieningen van de Prinsenstichting, zoals een moestuin, de kinderboerderij, een zwembad en een lunchroom. Het woongebied wordt daarmee een inclusieve samenleving, waarin iedereen ertoe doet. Ook bezoekers van buiten het park zijn hier straks van harte welkom. Om de wensen van alle betrokkenen zo goed mogelijk te verwerken in de plannen is een zorgvuldig participatietraject opgezet. Er ontstaat meerwaarde en draagvlak door goed naar elkaar te luisteren en samen te werken.

De architectuur van de woningen met veel metselwerk, hout en glas is geïnspireerd op de traditionele Noord-Hollandse bouwwijze, die in de directe omgeving te zien is (Broek in Waterland, Kwadijk, de Beemster). Er wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit van groen en water, zodat de sfeer van een permanent vakantiepark ontstaat. Ook duurzaamheid krijgt volop aandacht, onder meer door de toepassing van bodemwarmtepompen voor verwarming en koeling.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2021