Overdracht Bijlmerbajes aan consortium van AM, AT Capital en Cairn

Het consortium van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn heeft op 1 maart de Bijlmerbajes formeel overgedragen gekregen van het Rijk. Vanaf dit moment transformeert het terrein in een hoog tempo tot een nieuwe energieneutrale stadswijk van Amsterdam: het Bajes Kwartier.

Het Rijk en de gemeente Amsterdam gunden de Bijlmerbajes in het najaar van 2017 na een selectie aan het consortium van AM, AT Capital en Cairn. Het consortium maakte met ‘Bajes Kwartier’ het beste plan met de meeste meerwaarde voor de inwoners van Amsterdam én zijn bezoekers.

Nieuwe Amsterdamse wijk met stedelijk karakter met veel groen

Het consortium, Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V., werkt samen met een groot aantal partners aan de wijk van de toekomst. Er komen circa 1.350 woningen, zowel koop als huur, variërend van betaalbare starterswoningen tot exclusievere woningen. Dertig procent wordt sociale huur, een substantieel deel valt in het segment middeldure huur. Vier gevangenistorens worden gesloopt, één wordt herbouwd en één getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt het design cluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure. Verder komen er horeca en een gezondheidscentrum. De nieuwe stadswijk krijgt een stevig stedelijk karakter, maar ook is er veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. Parkeren gaat ondergronds en de wijk zelf is autoluw. De gemeente ontwikkelt er een school voor voortgezet onderwijs.

Gedurfde duurzaamheid

Bajes Kwartier is toonaangevend in het toepassen van duurzame energieopwekking, innovatieve watersystemen en hergebruik van materialen. Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. Daarnaast komt er windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines.

Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Er komt warmte in de winter en koeling in de zomer via warmtepompen in de gebouwen. Er is geen aansluiting op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water dat op temperatuur is gebracht met duurzame warmte.

Co-creatie en samenwerken

Bajes Kwartier wordt ontwikkeld met een diversiteit aan gecommitteerde partners en in dialoog met de omliggende wijken, betrokkenen en stad. Het zijn deze en andere partners die van Bajes Kwartier straks de meest spannende wijk van de stad gaan maken. Bruisend en duurzaam.

Save the date: 21 april

De Bijlmerbajes was een afgesloten gebied. Bajes Kwartier is juist een plek voor de hele stad. Vanaf 1 maart wordt de wijk stukje bij beetje teruggeven aan de stad. Op 21 april presenteert de wijk zich tussen 13.00 en 19.00 uur aan de stad tijdens de Open Bajes Dag. Houd de site in de gaten voor meer informatie. Voor meer informatie: www.bajeskwartier.com.

Bajes Kwartier is een ontwikkeling van Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. Dit is een consortium van AM, AT Capital en Cairn.

Over AT Capital

AT Capital Group is een in Singapore gevestigd particulier beleggingsfonds met meer dan US $ 2 miljard onder beheer. Het heeft wereldwijde investeringen in residentieel en commercieel onroerend goed, natuurlijke hulpbronnen, hernieuwbare energie, engineering en constructie. AT Capital Group beheert alleen eigen fondsen en doet geen geld voor fondsen van derden. Onze beleggingsbenadering is gebaseerd op het principe van duurzame groei in alle activaklassen. We omarmen een geduldige en toekomstgerichte benadering van beleggen en geloven sterk in de toekomst van duurzame energie en duurzame bouwpraktijken.

Over Cairn Real Estate

Cairn Real Estate is een onafhankelijke, strategische multi-asset- en investmentmanager werkzaam vanuit Amsterdam. Cairn Real Estate initieert, structureert en beheert investeringsprojecten voor institutionele beleggers en (inter)nationale family offices in commercieel vastgoed in de Benelux en Duitsland. Cairn Real Estate beheert momenteel een vastgoedportefeuille van circa 800.000 m², bestaande uit kantoorgebouwen, winkelcentra en logistiek/bedrijfsmatig vastgoed. Cairn Real Estate maakt deel uit van het beursgenoteerde MPC Capital AG. www.cairn-re.com

Over AM

Inspirerende en duurzame leefomgevingen bedenken en ontwikkelen, dat is de passie van AM. Met ons business Model ‘I AM YOU’ werken wij samen met belanghebbenden op basis van conceptuele kracht, innovatie en co-creatie. Wij doen dit betrokken, creatief, daadkrachtig, transparant en vol bezieling. Duurzaamheid is daarbij een integraal onderdeel van onze projecten. In samenwerking met overheden, vastgoedbeleggers, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en consumenten ontstaan hierdoor bijzondere en kwaliteitsrijke gebieden om in te wonen, werken, winkelen en recreëren. AM, onderdeel van Koninklijke BAM Groep, zorgt hiermee voor kwaliteit van ruimte én kwaliteit van leven.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media