Intentieovereenkomst gesloten met bewoners Bajesdorp voor realisatie broedplaats in het Bajes Kwartier in Amsterdam

Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. heeft op dinsdag 18 september een intentieovereenkomst gesloten met de bewoners van Bajesdorp, verenigd in Vereniging Bajesdorp. In deze overeenkomst is vastgelegd dat Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. de locatie van de voormalige directeurswoning van de Bijlmerbajes verkoopt aan Vereniging Bajesdorp, welke op deze locatie een broedplaats gaat ontwikkelen. Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. is blij met de stap om hiermee uitvoering te geven aan het realiseren van een broedplaats, die aansluit bij het beleid van de gemeente Amsterdam.


Onderschrift foto v.l.n.r.: Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest, Femke Ravensbergen en Martin Kaffarnik (beide van Bajesdorp)

Van Bijlmerbajes naar Bajes Kwartier, een energieneutrale groene wijk in Amsterdam

De Bijlmerbajes, een begrip in de stad Amsterdam, transformeert de komende jaren van afgesloten gevangenis tot bruisende nieuwe energieneutrale groene wijk van Amsterdam, het Bajes Kwartier, met 1350 nieuwe woningen en unieke hotspots, zoals Dutch Design Superstudio’s, een Groene Toren met stadslandbouw, maakplekken, een laboratorium voor een gezond en gelukkig leven en een restaurant. Bajes Kwartier wordt een plek voor echte stedelingen die geloven dat de stad ook anders kan. Duurzaam, bewust en gezond.

Van kraken naar vereniging

De huidige bewoners van Bajesdorp zijn mensen die in het verleden de voormalige cipierswoningen van de Bijlmerbajes hebben gekraakt. Ze hebben op deze plek een leefgemeenschap ontwikkeld met veel aandacht voor community life, de verbinding met de buurt en duurzaamheid. In Amsterdam heeft de groep ook naam gemaakt met culturele initiatieven, waaronder het jaarlijkse Bajesdorp Festival, een wekelijkse volkskeuken, een taalcafé dat voor vluchtelingen uit het AZC werd opgezet, een artist-in-residence-programma voor wisselende kunstenaars, het prijswinnend burencompost-project dat de buurtbewoners mede betrekt en de wielerwedstrijd ‘Rond de Bajes’ waar deelnemers uit Amsterdam en omstreken aan deelnemen.
Met de huidige intentieovereenkomst is een grote stap genomen voor samenwerking tussen Bajesdorp en Bajes Kwartier om door de Vereniging Bajesdorp op deze locatie de broedplaats in het plan van Bajes Kwartier te kunnen realiseren.

Gedurfde duurzaamheid

Bajes Kwartier is toonaangevend in het toepassen van duurzame energieopwekking, innovatieve watersystemen en hergebruik van materialen. Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmte in de winter en koeling in de zomer komt via warmtepompen in de gebouwen. Er komen geen aansluitingen op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte.

Bajes Kwartier is een ontwikkeling van Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. Dit is een consortium van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn. Voor meer informatie: www.bajeskwartier.com

Voor meer informatie over Bajesdorp: www.bajesdorp.nl

 

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media