Historisch moment: sloop Bijlmerbajes van start

Vandaag heeft er een nieuwe mijlpaal plaatsgevonden: Sloopbedrijf Beelen maakte in opdracht van Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. een doorgang door de gevangenismuur van de Bijlmerbajes, een historisch moment om van de Bijlmerbajes de nieuwe energieneutrale woonwijk Bajes Kwartier te maken.

Eva Hekkenberg, projectdirecteur Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V.: “De start van de sloop betekent dat we vanaf dit moment de voormalige Bijlmerbajes gaan demonteren, de ambitie is om 98% te hergebruiken waarvan een deel in de nieuwe energieneutrale woonwijk Bajes Kwartier. Een historisch moment, ook voor ons, omdat we vanaf vandaag bijna alles laten afvoeren en herbestemmen. Dit is echt duurzaam ontwikkelen.’

Slopen ten dienste van circulariteit

De sloop start aan de kant van de Wenckebachweg, ter hoogte van de containerwoningen voor studenten. De doorgang is bedoeld om een bouwweg te creëren voor de sloopwerkzaamheden, die op een circulaire manier gaat verlopen. Veel materialen uit de huidige bajes krijgen een nieuwe toekomst in Bajes Kwartier of elders. Zo worden bruggen  – die straks Bajes Kwartier gaan verbinden met de stad –  gemaakt van oude celdeuren uit de Bijlmerbajes.

Van Bijlmerbajes naar Bajes Kwartier

De Bijlmerbajes, een begrip in de stad Amsterdam, transformeert de komende jaren van afgesloten gevangenis tot bruisende nieuwe wijk van Amsterdam, met 1350 nieuwe woningen en unieke hotspots, zoals Dutch Design Superstudio’s, een Groene Toren met stadslandbouw, maakplekken, een laboratorium voor een gezond en gelukkig leven en een sterrenrestaurant. Bajes Kwartier wordt een plek voor echte stedelingen die geloven dat de stad ook anders kan. Duurzaam, bewust, gezond.

De nu geplande sloop richt zich overigens op eerste delen van de oude gevangenis. De tijdelijke huisvesting van studenten en het restaurant en andere tijdelijke voorzieningen in het Hoofdgebouw blijven de komende tijd nog normaal in bedrijf.

Bajes Kwartier CV is een ontwikkeling van AM, Cairn en AT Capital.

Op de foto v.l.n.r.: Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest, voormalig cipier van de Bijlmerbajes Teun, Josephine Feilzer, CEO Europe AT Capital, Pieter Willem Akkerman, Managing Director Netherlands Cairn.

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media