Grote behoefte aan slimme woonconcepten voor toekomstperspectief van gezinnen in de stad

Er is een toename van middenklasse gezinnen die in de stad willen blijven wonen. Onderzoek wijst uit dat de woonwensen van middenklasse gezinnen in de stad beter meegenomen moeten worden in het ontwerp van nieuwe woningen. Denk hierbij aan slimme plattegronden bij gezinsuitbreiding en speciale buitenruimtes voor kinderen om te spelen. Dit concludeert gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM in het eerste onderzoek van een nieuwe reeks ‘Woningmarkt in zicht’ met de titel ‘Binnen of buiten de ring? Woonperspectieven voor Amsterdamse middenklasse gezinnen’. Het onderzoek is verricht onder middenklasse gezinnen in de stad Amsterdam.

Wonen in de stad boven wonen in de suburbs

Gezinnen hebben de afgelopen jaren het wonen in de stad ontdekt als aantrekkelijk alternatief. Niet langer kiezen zij – bijna automatisch – voor een woning in de suburbs. Maar wie zijn deze gezinnen, wat zijn hun woonwensen en is er voldoende aanbod voor hen? AM Measure, de inhouse onderzoeksafdeling van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, onderzocht de situatie in Amsterdam na het winnen van de prijsvraag voor gezinsappartementen Babel in Rotterdam. AM Measure concludeert dat verbetering in het ontwerp van woningen voor gezinnen in Amsterdam hard nodig is.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek

Aan de hand van interviews met middenklasse gezinnen in verschillende buurten van de stad trekt AM de volgende conclusies:

  • Het aantal middenklasse gezinnen in Amsterdam neemt de komende jaren verder toe. Met name de groep met een hoger (midden) inkomen groeit;
  • Hét stedelijke middenklasse gezin bestaat niet. Er zijn meerdere subgroepen, met eigen kenmerken en woonwensen;
  • Het aanbod aan passende huur- en koopwoningen is onvoldoende. Omdat veel gezinnen de stad per se niet willen verlaten, zitten zij vast in hun woning. De woningmarkt van Amsterdam ervaren zij als strijdtoneel, waarbinnen het slecht lukt om een goede en betaalbare woning te bemachtigen;
  • In het ontwerp van nieuwe woningen moeten de wensen van gezinnen veel beter worden meegenomen, o.a. in een slimme plattegrond en niet-openbare buitenruimtes waar de kinderen kunnen spelen;
  • De ‘ring’, de snelweg A10 om Amsterdam, is nog steeds een belangrijke waterscheiding: de groep gezinnen die binnen de ring wil wonen heeft duidelijk een andere woon- en levensstijl dan de gezinnen daarbuiten.

Ontwerpen van gezinsappartementen

Er is grote behoefte aan het ontwikkelen van beter passende huisvesting voor deze groep. Eerder ontwikkelde AM voor deze doelgroep Summertime op de Zuidas en The Beacons op Zeeburgereiland. AM neemt de uitdaging aan om geschikte concepten voor de stedelijke middenklassegezinnen te ontwikkelen. Daarbij wordt onder meer aan ‘gezinsappartementen’ gedacht, die met hun indeling specifiek inspelen op de woonwensen van deze groep.

Korte toelichting van de projecten

Babel in Rotterdam: Hoe houden we gezinnen in de stad?
De gemeente Rotterdam schreef een prijsvraag uit voor ‘gezinsappartementen’. AM won, met een concept van architect Laurens Boodt. Op de Lloydpier verrijst Babel: tweelaagse gezinsappartementen in een woontoren, waar er voor de kopers nog veel keuzevrijheid is in de indeling. Bewoners komen elkaar tegen op de ‘straat’, die langs het gebouw omhoog loopt, en op het collectieve dakterras. Meer informatie.

The Beacons, Zeeburgereiland Amsterdam: mix van koop- en huurwoningen voor meerdere doelgroepen
Twee stijlvolle lichtbakens aan het park: The Beacons vormen een aanvulling voor het wonen op Zeeburgereiland. Met een mix van koop- en huurwoningen is het project interessant voor meerdere doelgroepen, waaronder middenklasse gezinnen. Alle woningen hebben een buitenruimte, variërend van een ruim balkon tot een grote tuin. Meer informatie.

Summertime: voor middensegment op de Zuidas
Voor de ontwikkeling schreef de gemeente Amsterdam een prijsvraag uit. Deze is beoordeeld op onderdelen als planvisie en programma waaronder middensegment huur, architectuur en duurzaamheid. Onder het motto ‘Summertime, and the living is easy’ hebben AM en Bouwinvest (dat de huurwoningen heeft afgenomen) de prijswinnende aanpak ingediend.

Summertime is een complex dat bestaat uit twee appartementengebouwen, bovenop een gemeenschappelijke parkeergarage. Daarbij is gestreefd naar maximaal uitzicht en een maximale onderlinge afstand – ten opzichte van elkaar en de omliggende gebouwen. De gebouwen lopen taps naar elkaar toe. Meer informatie.

Een samenvatting van het onderzoek is hier te lezen.

Het volledige onderzoek is hier te lezen.

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media