Feyenoord Founders Consortium maakt zich sterk voor De Nieuwe Kuip

Modern stadion op huidige locatie verruimt financiële armslag Feyenoord

Rotterdam, 25 januari 2014 – Feyenoord Founders Consortium (FFC) heeft zijn plan voor een vernieuwd stadion van Feyenoord gepresenteerd bij de verkenners voor de stadionontwikkeling, de heren Wim van Sluis, Jos van der Vegt en Hans Vervat. Met dit plan voor De Nieuwe Kuip biedt het consortium zowel Feyenoord en haar supporters als de stad Rotterdam een zeer modern en herkenbaar stadion op de huidige historisch gewortelde locatie van de club. De FFC-aanpak vergt een beperkte investering en genereert direct extra inkomsten, zodat het stadion kan worden gerealiseerd zonder financiële risico’s voor de gemeente en haar burgers. Het vernieuwde stadion in dit plan van FFC zal extra inkomsten genereren en Feyenoord structureel sterker maken, inclusief een mogelijke verdubbeling van het spelersbudget.

bam-feyenoord_06a1

Het plan van FFC voorziet in een modern stadion inclusief bijbehorende voorzieningen, dat de kwaliteiten van het huidige Stadion Feyenoord respecteert en versterkt. Met een capaciteit van 65.000 bezoekers wordt dit het grootste stadion van Nederland. ‘De Kuip is vermaard om zijn heel specifieke stadionsfeer en intense belevingswaarde. Dat moet ook zo blijven’, stelt Marc de Vreede namens FFC. ‘Wij richten ons op de ontwikkeling en realisatie van een vernieuwd stadion dat alle bezoekers veel comfort biedt en waarin het Kuipgevoel behouden blijft. De huidige middenstip blijft de middenstip en het heilige gras het heilige gras. Kortom: de magie van de plek blijft behouden.’

Monument als basis voor ‘smart stadium’
De basis voor het ontwerp van FFC is het huidige stadion, dat zowel aan de binnen- als de buitenzijde zichtbaar blijft. Het huidige monumentale gebouw naar het ontwerp van Brinkman en Van der Vlugt wordt uitgebreid naar de buitenzijde, waardoor de bestaande en de nieuwe bebouwing vloeiend in elkaar overlopen. Door een slimme logistieke planning kunnen de bouwactiviteiten plaatsvinden gedurende het voetbalseizoen, met minimale hinder voor de bezoekers. Feyenoord kan tijdens de bouw in het eigen stadion blijven spelen.

De Nieuwe Kuip zal elke bezoeker aanzienlijk betere voorzieningen bieden dan nu het geval is. Hierdoor kan Rotterdam zich weer als gastheer presenteren voor onder meer interlands. Daarnaast biedt het nieuwe stadion diverse exploitatiemogelijkheden op het gebied van andere sporten, concerten en overige grootschalige evenementen.

Door benutting van moderne technologie volgens de principes van het ‘smart stadium’ (waarbij bezoekers bijvoorbeeld een doelpunt kunnen terugkijken op hun eigen tablet) krijgen comfort, veiligheid en beleving van de bezoekers in het stadion een nieuwe dimensie. Daarnaast krijgt de buitenzijde van het stadion een ‘smart skin’ van LED-verlichting met bewegende beelden.

Duurzame versterking Rotterdam-Zuid
Het vernieuwde stadion zal een positieve impuls geven aan de economische en sociale versterking van Rotterdam-Zuid. Meer werk, betere scholing en opleiding, hogere inkomens en aantrekkelijker wonen zijn speerpunten van het nationaal programma voor Rotterdam-Zuid. De gebiedsontwikkeling rond De Nieuwe Kuip zal een belangrijke bijdrage leveren aan de beoogde positieve doorbraak op Zuid. Het stadion zal fungeren als aanjager voor de vestiging van andere functies in de directe omgeving. Hiermee worden tevens extra inkomsten en een stabiele toekomst voor Feyenoord en voor de stad als geheel gegenereerd.

De gemeente wil bij de ontwikkeling van het nieuwe stadion van Feyenoord aansluiten bij de ambities van het Rotterdam Climate Initiative. In het voorstel van FFC zal het stadion voldoen aan hoge eisen op het vlak van duurzaamheid via het BREEAMNL ‘Very Good’-certificaat.

Feyenoord Founders Consortium
FFC bestaat uit BAM, gebiedsontwikkelaar AM en Siemens. Al meer dan twintig jaar is dit consortium nauw verbonden met Feyenoord. FFC is verantwoordelijk geweest voor de herontwikkeling en realisatie van de Kuip in de jaren negentig. De consortiumleden zijn gezamenlijk betrokken geweest bij de ontwikkeling en bouw van meer dan tweehonderd stadions wereldwijd.

Geworteld in de regio Rotterdam en als founder van Feyenoord heeft FFC de afgelopen jaren op eigen initiatief Feyenoord ondersteund met haar ambities voor de toekomst: een stabiele financiële basis en vergroting van het spelersbudget door de vergroting en modernisering van het huidige stadion en verbetering van de voorzieningen.

Meer informatie over het plan van het FFC voor De Nieuwe Kuip is te vinden op www.denieuwekuip010.nl.
Download PDF

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media