CROSSOVER: AM ontwikkelt uniek BREEAM-NL Outstanding mixed use-gebouw in Zuidas

In Zuidas wordt constant gebouwd aan de toekomst. Wat ooit begon als een zakendistrict verandert steeds meer naar een gezonde mix van kleine ondernemers, horeca en bewoners. Een van de nieuwste goedgekeurde plannen die momenteel in aanbouw is, is Crossover van gebiedsontwikkelaar AM: één van de eerste mixed use BREEAM-NL Outstanding en WELL- Core gecertificeerde gebouwen van Nederland. Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest en Raymon van Miltenburg, directie AM, vertellen Hello Zuidas precies wat deze toevoeging aan de kop van Zuidas inhoudt.

Mixed use

Vanaf 2016 kwamen de eerste ideeën van mixed use gebouwen op tafel. Ondertussen is het eerste plan van de tekentafel opgepakt, is de bouw gestart en is de oplevering van Crossover naar verwachting in 2023. Het plan bestaat uit 130 woningen, 120 huurappartementen voor starters op de woningmarkt en tien koopwoningen. Van Miltenburg vertelt: ‘’Dit is één van de eerste mixed use-gebouwen in Nederland met een BREEAM-NL Outstanding certificering voor het hele gebouw. Daarnaast is de WELL-Core vrij uniek voor de kantoren. Dit label is gericht op de gezondheid van toekomstige gebruikers van Crossover.’’ In de kantorenmarkt zijn deze certificaten al een belangrijk onderdeel geworden bij de ontwikkeling. Voor de sociale huurwoningen van Crossover is het duurzaamheidscertificaat BREAAM-NL Outstanding daarom ook bijzonder te noemen.

Healthy living and working

AM legt de lat hoog door te starten met de bouw nog voordat er een huurder of belegger gecontracteerd is. Woonstichting De Key neemt de 120 huurwoningen af. Heuvelink: ‘’Dit project is uniek doordat sociale woningbouw én hoogwaardige kantoorruimte in één gebouw geïntegreerd zijn. Woningstichting De Key past bij Crossover huurcontracten toe van vijf jaar om de schwung in het gebied te blijven houden”. Het kantoor is zo ontwikkeld dat de verschillende verdiepingen door meerdere huurders gebruikt kunnen worden. Mede hierdoor is ervoor gekozen om de huurders nog niet vast te leggen. Dit komt voort uit het feit dat kleine en middelgrote ondernemers vaak kortere zoektermijnen hebben naar een vestigingsplek. Crossover biedt deze bedrijven veel mogelijkheden om de juiste medewerkers en klanten aan te trekken in een duurzame werkomgeving op Zuidas. AM is ervan overtuigd dat een inclusieve stad de toekomst is. Van Miltenburg: “Drie van onze vijf maatschappelijke thema’s zijn verwerkt in Crossover: healthy urban living & working, de inclusieve stad en gedurfde duurzaamheid. Deze thema’s staan centraal in ons ontwikkelproces voor Crossover. We leggen de lat hoog voor Crossover, waardoor in samenwerking met alle belanghebbenden een bijzondere en kwaliteitsrijke omgeving ontstaat op Zuidas om in te wonen, werken en te ontspannen.”

“AM laat met Crossover het maatschappelijke gezicht van Zuidas zien”.

Vooruitstrevend

In de ‘War On Talent’ moeten bedrijven tegenwoordig veel meer bezig zijn met welke bijdragen ze maatschappelijk leveren om de juiste personen aan te trekken. Heuvelink: ‘’De jonge generatie hecht waarde aan een vooruitstrevende houding op maatschappelijke thema’s en duurzaamheid. Daarom is het voor AM juist belangrijk om duurzame en gezonde gebouwen te ontwikkelen. Als een bedrijf kan communiceren dat zijn kantoor gevestigd is aan Zuidas en zowel over een BREEAM-NL  Outstanding als een Well-Core certificering beschikt, dan heb je als bedrijf een voorsprong voor het binden van talent.’’ Crossover zal bestaan uit 12.000 m2 BVO-kantoren, waarvan op de begane grond circa 500m2 een sociaal-maatschappelijke invulling krijgt. Daarnaast wordt aan een nieuw, levendig plein 350 m2 horeca in de plint gerealiseerd. Uniek zijn de toegankelijke, groene terrassen bij elke kantoorverdieping en de dakterrassen voor de bewoners.

Co-living

In Crossover is ook het zogenoemde co-living geïntroduceerd. AM streeft in al haar projecten voor verbinding. Heuvelink: ‘’We faciliteren ontmoetingsplekken in het ontwerp van het gebouw, waar bewoners gezamenlijk gebruik van maken. Zo creëren we meer ruimte bij de sociale huurwoningen met een extra dimensie en moment van ontmoeting. AM laat met Crossover het maatschappelijke gezicht van Zuidas zien. Daarnaast zal het gebouw beschikken over een slimme mobiliteitsoplossingen. Voor starters en ondernemers in het gebouw is het mogelijk gebruik te maken van gedeeld vervoer, zoals ‘car sharing’ en leenfietsen. “Dit vinden wij ontzettend gaaf!’’, aldus Van Miltenburg.

 

Dit interview is eerder verschenen in de uitgave Hello Zuidas.

 

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media