Burgemeester Van der Laan opent Waterlandplein Amsterdam-Noord

Amsterdam, 5 november 2013 – Maandagavond 4 november opende burgemeester Eberhard van der Laan samen met bewoners het vernieuwde Waterlandplein in Amsterdam-Noord. De voltooiing van dit plein met ruim 500 woningen in de koop, sociale en vrije sector, tal van voorzieningen en een nieuw winkelcentrum, vormt een mijlpaal in de verbetering van de Waterlandpleinbuurt.
1 1 keuze -_Y1V8273LR

V.l.n.r: burgemeester Eberhard van der Laan, stadsdeeldichter Ibrahim Selman, Roel Vollebregt voorzitter directieteam AM, Roel Steenbeek voorzitter van de directieraad Ymere en stadsdeelvoorzitter Rob Post toosten op het nieuwe plein. Fotografie Nico Kroon.

Terwijl stadsdeeldichter Ibrahim Selman zijn gedicht over het Waterlandplein voordroeg, werden de gebouwen kleurrijk uitgelicht. ‘Het Waterlandplein is het nieuwe, kloppend hart van de buurt’, aldus burgemeester Eberhard van der Laan

De afgelopen drie jaar zijn op het Waterlandplein 319 woningen in zes nieuwe woontorens gebouwd. De hoogste toren, de Noordertoren, is 66 meter hoog en telt 17 etages. De nieuwe woningen vormen één geheel met de 222 op hoog niveau gerenoveerde sociale huurwoningen die vooraf aan de nieuwbouw gereed kwamen. Het Waterlandplein is ontwikkeld door Nieuw Waterlandplein C.V. (bestaande uit Ymere en AM).

Het nieuwe plein, voortgekomen uit renovatie en nieuwbouw, zorgt voor een grote bijdrage aan kwalitatief goede woningen in de buurt (koop, vrije sector en sociale huur) en biedt plaats aan huidige en nieuwe bewoners. Het winkelcentrum van ca.10.000 m² vormt het nieuwe centrum van de Waterlandpleinbuurt. Van de winkelruimte is 98% verhuurd. Het plein is er voor de dagelijkse boodschappen van buurtbewoners maar heeft ook trekkers als Big Bazar en de eerste Action in Amsterdam-Noord die veel publiek trekt. Midden op het plein staat een horecapaviljoen. Hierin vestigen zich een Turks en tapasrestaurant. Het plein biedt tevens 4000 m² aan voorzieningen zoals het Huis van de Wijk, de openbare bibliotheek, een gezondheidscentrum met apotheek, fysiotherapie- en huisartsenpraktijk, een Ouder Kindercentrum en een sportschool.

Midden op het plein is er door Ymere een ontmoetingsplek en podium voor de buurt gerealiseerd. Kunstenaar Berend Strik vervaardigde voor Ymere in samenwerking met het Amsterdams Fonds voor de Kunst negen zilveren manen voor de entrees van de gebouwen Dit is de vlinder die vroeger in het achterliggende Waterland voorkwam.

De volgende architecten hebben in opdracht van de ontwikkelcombinatie Nieuw Waterlandplein C.V. diverse gebouwen ontworpen:
– Architekten CIE: nieuwbouw waaronder de Noordertoren
– Atelier PRO: de plint van het plein met daarin het winkelcentrum, de voorzieningen en een woontoren.
– Hans van Heeswijk architecten: drie renovatiegebouwen
– Emiel Lamers: het horecapaviljoen.

Ieder architectenbureau bracht zijn eigen expertise en creativiteit mee. Door de goede samenwerking is het plein één mooi geheel geworden van nieuwbouw, renovatie, voorzieningen, winkels en woningen. De bouwer is de Koopmans Bouwgroep.
Download PDF

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media