B’Mine Toren in Amsterdam is genomineerd voor de Zuiderkerkprijs 2017

B’Mine, de nieuwe energiezuinige woontoren in Amsterdam-Noord, is één van de drie genomineerden voor de Zuiderkerkprijs 2017. Dit is een prijs van de gemeente Amsterdam voor het beste gerealiseerde woningbouwproject in de stad. B’Mine is een initiatief van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en belegger MN - namens Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) - en is ontworpen door Paul de Ruiter Architects.

Foto: Ossip van Duivenbode via Paul de Ruiter Architecten

Inclusieve stad

In B’Mine zijn verschillende huurconcepten gecombineerd om in te spelen op de hedendaagse diversiteit aan woonbehoefte, waaronder het ‘Friends-concept’. Dit betekent dat één woning wordt gehuurd door twee vrienden of, uit de praktijk blijkt, bijvoorbeeld ook twee zussen. Met dit concept wordt inhoud gegeven aan de nieuwe grootstedelijke ontwikkeling van Amsterdam-Noord. Juist in Amsterdam is het thema de inclusieve stad, oftewel ‘stad voor iedereen’ belangrijk. De B’Mine Toren heeft door zijn ontwerp een hoogstedelijke kwaliteit en past door de gecombineerde huurconcepten binnen de filosofie van inclusieve stad”, aldus Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest.

Creatieve hub

Raymond van Sabben van Paul de Ruiter Architects: “Geïnspireerd op de bestaande bouw aan het IJ en anticiperend op de toekomstige ontwikkeling van het gebied ontwierpen wij de 75 meter hoge energiezuinige woontoren die in het hart ligt van de nieuwe creatieve hub van Amsterdam, naast de A’DAM Toren, het EYE Filmmuseum en vele andere hotspots. Een ligging die de toren met z’n strakke vormgeving medebepalend maakt voor de skyline van de noordzijde van het IJ, aan de overkant van het Amsterdamse Centraal Station. Door de strakke vormgeving heeft de toren een tijdloze chique uitstraling die een fraaie toevoeging is bij de aanwezige stoere gebouwen. We realiseerden bovendien een hoge woonkwaliteit door alle woningen te voorzien van grote balkons, verdiepingshoge ramen en grote glazen schuifpuien. Zo is het spectaculaire uitzicht optimaal benut, geven de balkons door plaatsing in het volume beschutting om op deze hoogte aangenaam buiten te zitten en zorgen de vloerverwarming en balansventilatie voor een prettig binnenklimaat. Dit alles geeft een moderne leefsfeer en een adembenemend uitzicht.”

Betaalbare segment

“Toen Pensioenfonds Metaal en Techniek in 2013 in deze toren investeerde, was er sprake van een compleet andere markt”, aldus Daniëlle Neeleman van investeerder MN. “Naast het creëren van duurzame woonruimte wilde PMT ook werkgelegenheid verschaffen aan hun eigen achterban (bijv. cv-installateurs en dakdekkers). Het Pensioenfonds heeft haar maatschappelijke rol zeer serieus genomen, door woonruimte te creëren in het voor Amsterdamse begrippen betaalbare segment en door ons hoge kwaliteitsniveau te handhaven. Naast 50 Friends- en 45 marktconforme huurwoningen bieden we 52 woningen aan van 80m2 voor 940 euro. B’Mine is nu een plek geworden waar oud en jong, startende en niet-startende huurders elkaar hebben gevonden. Wij zijn er dus bijzonder trots op dat we een prachtige woonomgeving voor diverse woonwensen gecreëerd hebben, maar nu ook nog genomineerd zijn voor deze prijs die zo betekenisvol is voor de woningbouw in Amsterdam!”

Speciaal project

“Gezien de complexiteit, hoogte en meerdere soorten gebruik van het gebouw was de bouw van Woontoren B’Mine een speciaal project bij uitstek”, aldus Henk Dilweg, directeur BAM Wonen Speciale Projecten. “Het is een prachtig project dat vanaf de verkenningsfase tot en met oplevering in samenwerking met opdrachtgever AM, architect, constructeur, afnemer MN en co-makers is gerealiseerd. Er is gewerkt met het BIM model tot en met de bouwplaats, en bij de vooroplevering en oplevering is gewerkt met BIM 360 field voor een optimale registratie en afwikkeling van enkele verbeterpunten. Het heiwerk met 63 m² lange schakelpalen in de fundatie en het gebruik van sips elementen zijn mooie voorbeelden van slimme oplossingen die bedacht zijn in samenwerking met de markt.”

De prijs

De Zuiderkerkprijs is een prijs van de gemeente Amsterdam voor het beste gerealiseerde woningbouwproject in de stad. Het gaat om projecten die zijn opgeleverd in de periode augustus 2016 tot augustus 2017. De Zuiderkerkprijs wordt dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt. De prijs, een kunstwerk, gaat naar de opdrachtgever en architect van het winnende project. Andere genomineerden naast B’Mine zijn: Akropolis, De Generaal door architect Studioninedots en Wiener & Co door architect Arons en Gelauff. Het winnende project wordt bekend gemaakt door wethouder Laurens Ivens op woensdag 6 december.

De jury

De jury bestaat uit Yoeri Albrecht (voorzitter, directeur De Balie), Marc Reniers (architect van het winnende project van vorig jaar, M3H Architecten) en Michelle Gulickx (kunsthistorica, ARCAM) en wordt ondersteund door Sabine Lebesque van Grond en Ontwikkeling gemeente Amsterdam.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media