Anouk Reintjens over de transformatie van de Kogerveldwijk in Zaanstad

Anouk Reintjens is ontwikkelingsmanager bij AM en zet zich in voor de transformatie van de Kogerveldwijk. Ruim twee jaar geleden won AM de pitch om samen met gemeente Zaanstad het Perspectief Kogerveldwijk te vertalen naar een Ontwikkelstrategie. AM is nauw betrokken geweest bij dit proces en heeft een aantal mooie, structurele dingen kunnen introduceren die nu ook echt door de gemeente omarmd worden, zoals onder meer de aanstelling van de kwartiermaker en de introductie van de deelgebieden en spelregelkaart.

Het vastleggen van het DNA van een project of gebied staat bij AM centraal in onze ontwikkelingen. Zo hebben we dit ook voor de Kogerveldwijk gedaan. Toen we betrokken raakte bij deze gebiedstransformatie zijn we eerst de wijk ingegaan en in gesprek gegaan met ondernemers en bewoners. Zo begrijpen we beter hoe mensen op dit moment ondernemen en wonen, maar ook hoe ze graag willen wonen en werken en welke band ze hebben met hun buurtje of stad. Het heeft ons veel inzicht gegeven over het DNA van de wijk.

Als thematrekker van het maatschappelijke thema “Inclusieve Stad” bij AM ben ik altijd bezig met de vraag hoe je een aantrekkelijke en vooral een diverse wijk of stad creëert en behoudt. Dat betekent onder meer: een stad voor iedereen, betaalbaar voor bewoners, goede voorzieningen, verbinding tussen de buurten en een wijk waar iedereen zich thuis voelt. De kennis die ik daarover opbouw, neem ik mee naar de Kogerveldwijk. Echt contact met de mensen is daarbij onontbeerlijk is mijn ervaring.

 

 

 

Anouk Reintjens en Sander Bruinsma

Ik ben toen ook in contact gekomen met Sander Bruinsma, een bewoner van de Kogerveldwijk in hart en nieren en destijds hard op zoek naar een betaalbare woning. Zijn passie en liefde voor de wijk en de oude gebouwen (met name in de Boerejonkerbuurt) bleef al die tijd een inspiratie voor me. Gelukkig heeft hij inmiddels een eigen woning kunnen kopen in de Kogerveldwijk. Dat vind ik mooi om te horen, want “mensen maken de stad” en zeker als ze er trots op zijn, net als Sander.

AM heeft het afgelopen jaar ook een positie (de oude Hilko-locatie) kunnen verwerven in de Boerejonkerbuurt, waar we met onze samenwerkingspartner Rochdale nieuwe koop- en sociale huurwoningen willen realiseren. Vanuit het DNA zijn we beter in staat die voorkennis van de buurt mee te nemen in een plan van aanpak voor deze ontwikkeling. Een transformatie zoals we voor ogen hebben in de Kogerveldwijk is niet van vandaag op morgen gefikst. Het is een wijk met veel potentie maar ook veel uitdagingen, want er is geen standaard handleiding die op een transformatiegebied zoals de Kogerveldwijk toepasbaar is. We zitten er echt in voor de lange termijn en blijven betrokken als gebiedspartner. Ik heb er alle vertrouwen in dat we hier met elkaar een mooi stuk stad gaan maken. Want dat is uiteindelijk onze passie!’

Foto’s: Henk Dijkman

Dit artikel is eerder verschenen op de website van Stichting Babel.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media