AM zet winnaars AM I Included in op Parkstad Zuid in Rotterdam

AM betrekt de winnaar van de prijsvraag AM I Included, Urbanos, bij Parkstad Zuid in Rotterdam. Dit bureau won afgelopen jaar de prijsvraag naar innovatieve ideeën voor de inclusieve stad. Doel van de studie is het vroegtijdig verbinden van belangrijke relaties tussen diverse doelgroepen, om de sociale cohesie te bevorderen in het gebied.

Lucia Merema, projectontwikkelaar AM: “Als gebiedsontwikkelaar willen we een nieuw stuk stad ontwikkelen waar mensen zich thuis gaan voelen. Of het nu gaat om wonen, winkelen, verblijven of werken. Al deze functies zijn belangrijk voor een leefbaar nieuw stuk stad, zonder de bestaande structuren te veronachtzamen. Daarom is de werkwijze van Urbanos geschikt voor deze locatie.”

Camila Pinzon, stedenbouwkundige en eigenaar, namens Urbanos: “We zijn blij dat we voor Parkstad Zuid aan de slag gaan en met de mensen in het gebied in gesprek gaan. Het wordt een zoektocht naar activiteiten en programma’s en ruimtelijke ingrepen die de verschillende stukken stad, bestaande en nieuwe subculturen gaan verbinden.”

Parkstad Zuid

Op Parkstad Zuid ontwikkelt AM naar ontwerp van Barcode een duurzaam appartementencomplex van ruim 250 woningen, inclusief parkeren en leisure-, hospitality-, sport- en maatschappelijke functies. Urbanos gaat vanuit Parkstad Zuid breed kijken naar de opgave met als doel een integraal advies te ontwikkelen met een concreet perspectief voor zowel de korte termijn als de lange termijn.

Inclusieve stad volgens AM

Verbindingen leggen is een belangrijk onderdeel van het bevorderen van de inclusieve stad volgens de opvatting van AM. Hilde Blank, initiatiefneemster van de prijs en bouwmeester AM, over de aanpak van Urbanos: “Als je eerst de tijd neemt om de ander echt te leren kennen, dan blijk je raakvlakken te hebben die je nooit had kunnen bedenken en krijg je een meer  inhoudelijk en empathisch gesprek over het gebied. Wanneer je dit koppelt aan een activistische stedenbouw waarin je, al dan niet tijdelijk, gelijk je ideeën in de praktijk bent, laat je direct zien dat je de belofte waarmaakt.”

Prijsvraag AM I Included?

In juni van het vorig jaar lanceerde AM de prijsvraag AM I Included? Hiermee deed AM een beroep op ontwerpers, stadmakers, stadssociologen en anderen om toepasbare ideeën aan de te dragen voor een inclusieve stad. In totaal dongen 54 deelnemers uit binnen- en buitenland mee aan de prijsvraag. URBANOS won uiteindelijk de prijs uit de selectie van vier genomineerden. Lees hier meer over de prijsvraag en het juryrapport.

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media