AM organiseert round table op de Provada: ‘Gebiedsontwikkeling als grondstof’

Dinsdag 5 juni 11.00 uur - 12.00 uur Provada Hal 12 stand 08
Kernthema: Gedurfde duurzaamheid

In 2050 wil Nederland een circulaire economie zijn. Dat betekent ook een circulaire vastgoedsector. Voor een sector die traditioneel lineair is georganiseerd lijkt dit een immense opgave. Tegelijkertijd worden nu de eerste circulaire utiliteitsgebouwen gerealiseerd met meer in de pijplijn. En met platforms zoals het Circular Building Platform die de circulaire bouw- en vastgoedsector mogelijk maken lijkt de sector in beweging. Maar wanneer kunnen we echt spreken over een circulaire ontwikkeling? Dit gaat verder dan de bouw maar betekent een radicale vernieuwing van de hele branche. Ook de exploitatie zal om moeten waarbij kringlopen in en om het gebouw gesloten worden. Tijdens de sessie gebiedsontwikkeling als grondstof verkennen we de kansen en barrières om de vastgoedkolom radicaal te veranderen.

Belangrijk is om ook de definitie en doelstelling van de circulaire economie scherp te krijgen. In de regel gaat het over beter omgaan met grondstoffen met als resultaat een lagere milieulast. Maar circulaire economie gaat ook over minder en efficiënter. Is de deeleconomie bijvoorbeeld gelijk aan de circulaire economie? En kunnen we vastgoed maar ook andere producten anders waarderen, bijvoorbeeld door herbruikbaarheid te beprijzen?

In de woningbouw zijn er nog veel barrières zolang circulair inkopen, ontwerpen en bouwen nog niet de norm is. In Bajes Kwartier wordt hier met een breed scala aan partners werk van gemaakt om de barrières één voor één op te heffen. Wat zijn de lessen tot nu toe? En wat is er nodig om circulair ontwikkelen op te schalen en tot norm te verheffen?

AM gaat in dialoog met verschillende experts hoe in de ontwikkeling, bouw en gebruik van een gebied kringlopen kunnen worden gesloten. Welke ontwikkelingen zijn er? Hoe gaat dat nu in de praktijk? En wat is er nodig om circulaire gebiedsontwikkeling verder te brengen? De experts trappen af waarna het publiek betrokken wordt.

Aanmelden kan hier.

Moderator

Maarten Markus, Projectmanager Duurzaamheid AM

 

Sprekers

Paul Bergen, Directeur en Adviseur DGMR
Frank Suurenbroek, Lector Bouwtransformatie Hogeschool van Amsterdam
Rens Wijnakker, Landschapsarchitect en onderzoeker Fabrications
Jeroen van der Waal, Adviseur Duurzaamheid Gemeente Amsterdam
Steven Hupkens, Projectontwikkelaar Bajes Kwartier AM

 

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media