AM en Rochdale ronden eerste fase Banne Centrum af

Winkels vandaag open, resterende functies in augustus
De winkels en de parkeergarage in Banne Centrum openen vandaag de deuren voor het publiek. Ook een groot deel van de appartementen is inmiddels bewoond. Daarmee is de eerste fase van het project aan het Bezaanjachtplein in Amsterdam-Noord afgerond. Het resterende deel van het wijk- en winkelcentrum, zoals de bibliotheek, diverse activiteitenruimten, het buurttheater, de naschoolse opvang en de gym- en turnzaal, is casco opgeleverd aan het stadsdeel Noord en wordt de komende maanden afgebouwd en ingericht. De officiële opening van het gehele project staat gepland voor 31 augustus 2013.

Banne Binnen CV (een samenwerking van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Woningstichting Rochdale) heeft het plan ontwikkeld en gerealiseerd. BAM Woningbouw Alkmaar heeft het plan in opdracht van Banne Binnen CV gebouwd.

Mix aan functies
Het 54.500 m2 bvo tellende complex is van de hand van architect Eric Scholman van rphs architecten uit Voorburg en omvat naast het winkelcentrum van circa 7.600 m² en 204 appartementen eveneens een vestiging van de openbare bibliotheek Amsterdam, een gym- en turnzaal (o.a. voor Turnvereniging Tonido), ruimte voor naschoolse opvang door Estro Kinderopvang en het Huis van de Wijk. Dit zogenaamde Huis van de Wijk wordt beheerd door Stichting Welsaen en omvat onder andere een toneelzaal en diverse activiteitenruimten. Vanzelfsprekend kan er met 410 plaatsen in de twee parkeergarages die in het complex zijn gebouwd en een groot aantal nieuw aangelegde parkeerplaatsen in de openbare ruimten om het project heen ook uitstekend worden geparkeerd.

Groot belang voor Noord
“Wij zijn erg blij met dit mooie nieuwe winkelcentrum”, zegt stadsdeelvoorzitter Rob Post. “Buiten het feit dat het er prachtig uitziet, is het centrum ook heel belangrijk voor dit deel van Noord. We hebben er wel even op moeten wachten, maar dat was het meer dan waard. Niet alleen kunnen bewoners in het winkelcentrum hun inkopen doen, ze kunnen er binnenkort ook terecht om in het Huis van de Wijk een voorstelling te bezoeken, een boek te lenen, te sporten of een cursus te volgen. Banne Centrum wordt de plek om elkaar in de wijk te ontmoeten.”

Voorzitter van de winkeliersvereniging Ed Slooten vult aan: “Banne Centrum is uniek in Nederland. Voor je gevoel loop je buiten te winkelen, maar toch loop je overdekt onder de speciale glazen passagekap. Bovendien is het een compact centrum met een breed aanbod, uitstekende bereikbaarheid én gratis parkeren. De ondernemers hebben er heel veel zin in”.

Nauwe samenwerking betrokkenen
Het Bezaanjachtplein is een project van Banne Binnen CV, een samenwerkingsverband tussen gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Woningstichting Rochdale, dat tot stand is gekomen dankzij nauwe samenwerking met Stadsdeel Amsterdam-Noord, Cordaan, Syntrus Achmea, VVE de Ankerplaats, AM RED en de nieuwbouwcommissie van het winkelcentrum In de Banne.

Met Syntrus Achmea zijn koopovereenkomsten gesloten voor twee woonblokken met in totaal 50 vrije sector huurappartementen en voor de 36 zorgappartementen die worden gehuurd door zorgverlener Cordaan met in totaal 60 parkeerplaatsen. Cordaan verzorgt in Banne Centrum kleinschalig wonen voor ouderen met dementie en begeleid zelfstandig wonen voor mensen met psychiatrische of psychosociale problematiek. Woningstichting Rochdale wordt de eigenaar van 51 sociale huurappartementen, inclusief 41 parkeerplaatsen. De verkoop van de 67 startersappartementen is goed door de markt opgepakt. Hiervan zijn nog twee te koop.
Stadsdeel Amsterdam-Noord is de afnemer van het activiteitencentrum (3.400 m²) voor sport en cultuur en 236 openbare plaatsen in de parkeergarage. Van de winkelruimte is ruim 90% reeds verkocht aan met name winkeliers die al in het bestaande winkelcentrum waren gevestigd. Het nieuwe winkelcentrum vervangt dan ook het huidige winkelcentrum ‘In de Banne’ aan de Ankerplaats.

Gespecialiseerd in food
Vanzelfsprekend komen de supermarkten Lidl en Plus in vernieuwde vorm in het winkelcentrum. Naast een breed aanbod van landelijke en lokale retailers als Blokker, Zeeman, Mitra, Kruidvat, Dirx Drogist, Primera, Banne Sports, Blaauw Fotokado&meer, Sterbloem, Adam & Eve Hair & Beauty en Mooijer’s Mode komt er een verrassend aantal in food gespecialiseerde winkels. Zo is er volop ruimte voor Slagerij Van de Raa, De Lekkere Dingen Bakker, Kastino Kaas & Noten, Tropistore, Volendammer Vishandel Leliveld, Grandcafé Banne en Cafetaria De Banne

Download PDF

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media