AM en MN tekenen overeenkomst voor ontwikkeling en realisatie woontoren Overhoeks Amsterdam.

147 huurwoningen, deels met vernieuwend ‘Friends-concept’

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en vermogensbeheerder MN hebben een turnkey-overeenkomst getekend voor de ontwikkeling en realisatie van een 75 meter hoge woontoren op Overhoeks in Amsterdam Noord. De woontoren zal 147 huurappartementen tellen, die deels ruimte bieden voor toepassing van het vernieuwende ‘Friends-concept’.
Overhoeks nieuw.

De nieuwe woontoren komt aan het IJ tegenover het centraal station en naast filmmuseum EYE, de toren ADAM en het Grootlab, waarin veel creatieve en snel groeiende bedrijven zijn gehuisvest. Behalve 147 appartementen met berging omvat het project 580 vierkante meter aan commerciële functies en 69 inpandige parkeerplaatsen. Minimaal 70% van de appartementen zal worden aangeboden in het middeldure segment.

AM is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze woontoren, met MN als comaker. De aanpak was gebaseerd op het businessmodel ‘I AM YOU’ van AM, waarbij wordt ontwikkeld op basis van conceptuele kracht, innovatie en co-creatie. MN neemt het project af ten behoeve van Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek. Het ontwerp van dit markante gebouw dat de skyline aan het IJ mede zal gaan bepalen, is van Architectenbureau Paul de Ruiter.

‘Friends-concept’
AM en MN hebben voor dit project het zogenoemde ‘Friends-concept’ ontwikkeld. Dit betekent dat één woning geschikt is voor twee eenpersoonshuishoudens met ieder hun eigen huurcontract. De appartementen zijn zodanig ontworpen dat de bewoners beschikken over twee ruime gelijkwaardige slaapkamers en gemeenschappelijke ruimten zoals woonkamer, keuken en badkamer. In de huidige opzet worden 48 woningen volgens dit concept gerealiseerd.

Planning
De gemeente Amsterdam, afdeling Grond en Ontwikkeling, heeft AM en MN in oktober 2013 geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van dit nieuwe initiatief om de woonfunctie in de nieuwe stadswijk Overhoeks te versterken. Beide partijen hebben dit project samen voortvarend uitgewerkt. Het tekenen van de turnkey-overeenkomst bekrachtigt de verdere samenwerking. De bouw start naar verwachting in het voorjaar van 2015. De oplevering zal volgen in het derde kwartaal van 2017. BAM Woningbouw Amsterdam bouwt het complex.

George van Hooydonk, hoofd Onroerend Goed Nederland van MN: “Onze opdrachtgevers hebben forse ambities ten aanzien van het versterken van hun woningportefeuilles. De aankoop van woontoren Overhoeks levert hier een mooie bijdrage aan.“
Ronald Huikeshoven, directeur AM Noordwest: “Met dit woonconcept spelen wij in op de startersmarkt waarin grote vraag is naar middeldure huurwoningen en woningen voor jongeren die samen willen wonen. Wij zijn trots dat dit ontwerp kan worden gerealiseerd op Overhoeks.”

Overhoeks
De nieuwe stadswijk Overhoeks aan de noordzijde van het IJ is volop in beweging. Overhoeks verandert in een trendy stedelijke woon- en werkwijk met bijbehorende voorzieningen. Dit zijn culturele voorzieningen zoals het filmmuseum EYE en Tolhuistuin, maar ook restaurants en scholen. Hier is straks plaats voor 2.200 woningen. De website www.amsterdam.nl/overhoeks geeft een goed beeld van de dynamiek op Overhoeks.

Over AM
Inspirerende en duurzame leefomgevingen bedenken en ontwikkelen, dat is de passie van AM. Met ons business Model ‘I AM YOU’ werken wij samen met belanghebbenden op basis van conceptuele kracht, innovatie en co-creatie. Wij doen dit betrokken, creatief, daadkrachtig, transparant en vol bezieling. Duurzaamheid is daarbij een integraal onderdeel van onze projecten. In samenwerking met overheden, vastgoedbeleggers, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en consumenten ontstaan hierdoor bijzondere en kwaliteitsrijke gebieden om in te wonen, werken, winkelen en recreëren. AM zorgt hiermee voor kwaliteit van ruimte én kwaliteit van leven.
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep.

Over MN
MN is een van de grootste pensioenuitvoerders en vermogensbeheerders van Nederland, met meer dan 60 jaar ervaring. MN beheert een vermogen van ruim € 100 miljard voor diverse pensioenfondsen, in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast voert MN de pensioenadministratie uit voor bijna 2 miljoen mensen en ruim 36.000 werkgevers. Bij MN werken circa 1.200 mensen.

Download PDF

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media