Elke jaar in juni verschijnt de AMuse; hét magazine van AM over placemaking. Inspirerend en informerend. Voor iedereen die geïnteresseerd is in placemaking en alles wat daarbij hoort. Met bijzondere placemakers, spraakmakende interviews, boeiende verhalen, het laatste nieuws op het gebied van placemaking en nog veel meer. In de aanloop naar de nieuwe editie publiceren we maandelijks 'AMuse; placemakers aan het woord'. Deze keer: Saskia Beers
AMuse: placemaker Saskia Beers
Beroep: Oprichter & directeur Zo!City en Transformcity
Leeftijd: 39
Trots op: Transformatie kantorengebied Amstel lll
Key in placemaking is… Dat het een strategie is voor de lange termijn en niet bestaat uit losse, afzonderlijke acties.
Jong geleerd
“Ik ben opgegroeid in Oost-Groningen. Mijn vader had een passie voor huizenbouw. We gingen altijd samen op pad om naar nieuwe bouwprojecten te kijken. Het waren eigenlijk hele saaie gebieden met hele saaie huizen, maar het fascineerde me. Natuurlijk vond ik het ook gewoon supergezellig met mijn vader, maar de gebouwde omgeving heeft me al op jonge leeftijd getriggerd.”
Architect
“Toen ik acht was, wist ik wat ik wilde worden: architect. Ik weet nog dat ik thuis in mijn pyjama met mijn cavia op de bank zat en het aan mijn ouders vertelde. Bij ons in de familie was niemand architect. Mijn zus en ik waren de eersten die gingen studeren, dus zij hadden echt zoiets van: whatever, het zal wel.”
Twijfel
“Het is altijd mijn droom gebleven. Op mijn achttiende ging ik architectuur studeren aan de TU in Delft. Daar sloeg voor het eerst de twijfel toe. Ik vond het gebied om het gebouw, en wat er allemaal in dat gebied gebeurde, veel interessanter dan het ontwerpen van het gebouw zelf. Toch heb ik mijn studie afgemaakt, want een vrouw een vrouw, een woord een woord.”
Niet aan de straatstenen kwijt
“Ik was net als architect begonnen toen in 2008 de crisis toesloeg. Het was een totale kaalslag en ik verloor mijn baan. De dame bij het uitzendbureau zei ‘Schat, jou raak ik aan de straatstenen niet kwijt’. In die periode viel het mij voor het eerst op dat er in de stad allemaal opgaven waren waarvan niemand wist hoe ze het moesten aanpakken. De motor van die gebieden was stuk en niemand wist hoe hij hem aan de praat kon krijgen.”
Amstel lll
“Amstel lll stond destijds bekend als een gebied ‘waar je nog niet dood gevonden wilde worden’. Ik had het gevoel dat ik daar iets mee kon. In mijn ogen lag het geheim in gezamenlijkheid. Met een startsubsidie heb ik hier een jaar lang kunnen experimenteren. Met storytelling, placemaking, communitybuilding… Het werd een succes: Amstel lll is een prachtig voorbeeld van een Collaborative Urban Development waarbij alle stakeholders met elkaar het gebied hebben getransformeerd. Precies wat ik voor ogen had.”
Transformcity
“Ik heb mij acht jaar intensief beziggehouden met de transformatie van Amstel lll. Met die ervaring heb ik Transformcity opgericht. Eerst als een online samenwerkingsplatform, later als consultancybureau en binnenkort komt daar een door mij ontwikkelde online cursus bij: de Transformcity Collaborative Urban Development Cursus.”
Placemaking
“Collaborative Urban Development is geen rocket science; het is een andere, integralere aanpak waarbij samenwerking en een stapsgewijze methodiek centraal staan. Placemaking is daarbij een essentieel onderdeel. Het loopt als een rode draad door de gebiedsontwikkeling heen: in het begin kan het echt de kick-start geven, daarna houdt het de energie erin. Het zorgt ervoor dat het proces in beweging blijft en mensen aangehaakt blijven. Placemaking is ontzettend belangrijk.”