Interview Caroline Bos “Ik ben geen superontwerper die met een rood potlood door de plannen van anderen heen gaat”

Caroline Bos is de nieuwe directeur Concepts én de nieuwe Bouwmeester van gebiedsontwikkelaar AM. Met haar ervaring vanuit de internationale architectuurwereld hoopt Bos (60) de komende drie jaar de Nederlandse kijk op de gebiedsontwikkeling verder te kunnen innoveren en inspireren.

Wat was uw rol in gebiedsontwikkeling?

“Ik ben medeoprichter van architectenbureau UNStudio. De afgelopen dertig jaar heb ik de gebiedsontwikkeling dus vooral meegemaakt vanuit de kant van de ontwerper. Maar in ons werk is placemaking altijd één van de uitgangspunten geweest. Toen wij bijvoorbeeld de opdracht kregen de Erasmusbrug in Rotterdam te ontwerpen, wilden we niet alleen een verbinding tussen noord en zuid maken. Het aanleggen van nieuwe infrastructuur biedt de kans gebieden een nieuwe identiteit te geven. Ik geloof dat die benadering een belangrijk onderdeel van gebiedsontwikkeling is.”

Wat wordt uw rol in gebiedsontwikkeling?

“De afgelopen jaren heeft maar een klein deel van mijn werk zich in Nederland afgespeeld. En hoewel onze kijk op gebiedsontwikkeling een goede naam heeft in de rest van de wereld, denk ik dat een hoop modellen uit het buitenland ook zeker relevant zijn in ons land. In Nederland doen wij alles op een gedegen en doordachte manier, maar het kan soms ook anders. En natuurlijk moeten wij als AM ook meer en meer over verduurzaming nadenken. Tegelijkertijd blijf ik verbonden aan mijn eigen bureau. Dus ik noem het zelf ook geen overstap, maar eerder een aanvulling.”

Wat is volgens u de grootste uitdaging in gebiedsontwikkeling?

“Ik ga altijd uit van de relationele benadering van gebiedsontwikkeling. Niet monofunctioneel aan het werk gaan, maar heel breed kijken naar het aanspreken van verschillende functies en doelgroepen bij de ontwikkeling. Echt die focus op mixed-use. En wat mij uitdaagt is het wonen in de toekomst. Nieuwe concepten op het gebied van wonen, werken en samenleven die niet alleen nu houdbaar zijn, maar ook in de toekomst. En daarbij kan duurzaamheid natuurlijk niet ontbreken.”

Wat hoopt u te bereiken in uw nieuwe functie?

“De titel bouwmeester vind ik wel een lastige, omdat ik niet van plan ben mijn rol op die manier in te gaan vullen. Het klinkt ook zo streng. Ik ben geen superontwerper die met een rood potlood door de plannen van anderen heen gaat. Samen met het team wil ik vooruitkijken en aan de slag gaan. Met mijn achtergrond denk je niet altijd heel praktisch, omdat je dan al snel je relevantie verliest. Hier ben je veel vrijer om de innovatie op te zoeken met elkaar. Alle belanghebbenden meenemen, maar ook de vaste mechanismes doorbreken.”

Welke activiteit of project neemt u het eerst ter hand?

“Ik ben pas een maand bezig, dus het is de komende periode vooral nog rondkijken. Uiteindelijk hoop ik dat we de komende tijd mooie, innovatieve leefconcepten kunnen opleveren en tegelijkertijd ook de verduurzamingsslag kunnen maken. En daarbij de veelzijdigheid van AM gebruiken, niet één onderdeel van het bedrijf maximaliseren. In ons werkveld zijn overal tegenstrijdige belangen en daar moeten we als organisatie oog voor hebben. Niet alleen nu, maar ook in de komende jaren. Maar die opvatting zit al in de natuur van AM en daarom ben ik ook zo blij met de positie die ik mag gaan invullen.”

Interview in Gebiedsontwikkeling.nu door Jasper Monster

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media