Gespreid bedje voor jonge stedelingen

Wonen binnen de Amsterdamse ring, in een woning met een eigen keuken en douche en in een gebouw waar wasserette, fitnessruimte, huismeester, dakterras en plantsoen het leven nóg aangenamer maken. Er zijn minder fortuinlijken die voor hetzelfde geld drie hoog achter en met een bemoeizieke hospita hun studiepunten moeten zien te halen. Welkom in De Studio. De transformatie van het voormalige GAK-kantoor tot studenten- en starterswoningen is fysiek van start gegaan; voor aanvang van het nieuwe studiejaar 2012 kunnen de eerste jonge stedelingen er hun bedje spreiden.

AM en woningcorporatie Stadgenoot hebben in december vorig jaar het startsein gegeven voor de bouw van circa 320 studenten- en starterswoningen en 2.000 m² commerciële ruimten in het voormalige GAK-kantoor aan het Bos en Lommerplantsoen in Amsterdam. Het aanbod van De Studio (www.de-studio.nl) richt zich specifiek op jonge stedelingen die weinig kansen hebben op de zeker voor hen nog altijd overspannen Amsterdamse woningmarkt. De wachttijd voor een studentenwoning in de Amsterdamse binnenstad is nu circa drie jaar. Buiten de ring in bijvoorbeeld Diemen is de wachttijd gemiddeld een jaar. Voor diegenen die na deze zomer in Amsterdam met hun studie hopen te beginnen, zijn dat weinig bemoedigende signalen. De appartementen zijn overigens niet uitsluitend voor studenten bedoeld. Ook starters of net afgestudeerden die graag in Amsterdam willen blijven wonen, kunnen een appartement in De Studio kopen.

Kantorenleegstand
De gemeente heeft ook met het oog op het woningtekort voor deze doelgroepen besloten de leegstand in de stad terug te dringen door een verordening in te stellen. Vastgoedeigenaren zijn verplicht leegstand te melden en kunnen een boete krijgen als ze niet bereid zijn mee te werken aan een oplossing. De hoeveelheid leegstand in kantoren bedraagt nu circa twee miljoen vierkante meter, waarvan circa anderhalf miljoen weinig tot geen kans meer heeft op een nieuwe huurder, zo blijkt uit onderzoek. Herbestemmen of sloop zijn voor deze kantoren de enige opties. Enkele hotelketens hebben hun oog al laten vallen op leegstaande gebouwen op kansrijke locaties. AM en Stadgenoot hebben gepreludeerd op het beleid van de gemeente en hebben in samenwerking met het stadsdeel West begin 2011 het initiatief genomen voor de transformatie van het imposante gebouw.

Gemeentelijk monument
Het veertigduizend vierkante meter grote GAK-kantoor (1960) ligt binnen de ring op loopafstand van het Bos en Lommerplein en staat op de nominatie een gemeentelijk monument te worden. De architect van het destijds zeer innovatieve kantoorgebouw was Ben Merkelbach. Merkelbach behoorde tot de eerste generatie architecten van het Nieuwe Bouwen en was aan het einde van zijn loopbaan stadsbouwmeester van Amsterdam. Vanuit de overtuiging dat een aantrekkelijke werkomgeving de kwaliteit van het leven kon verbeteren, voorzag hij het kantoor van roltrappen, airconditioning, koude-warmte opslag in de bodem en aluminium vliesgevels met groen dubbelglas.

Vanwege de gunstige ligging in de stad wilden AM en Stadgenoot het gebouw aanvankelijk een nieuwe kantoor- of onderwijsfunctie geven. Met name door de veranderde marktomstandigheden sneuvelden deze ideeën. In de transformatie tot comfortabele woonruimten en (commerciële) voorzieningen behoudt het gebouw zijn oorspronkelijke karakter. De kolommenstructuur van het gebouw leent zich uitstekend voor de ontwikkeling van woonruimten. De 320 woonruimten in de eerste fase worden in circa tien maanden tijd opgeleverd. Het monumentale gebouw krijgt daarnaast een indrukwekkende entree, een wasserette en centrale werkruimten met wifi. Een huismeester gaat zorgen voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimten in De Studio. De gevels worden vernieuwd en de gemeente Amsterdam heeft een landschapsarchitect opdracht gegeven een nieuw ontwerp te maken voor het naastgelegen plantsoen.

Woonwensenenquête
Om een goed beeld te krijgen van specifieke woonwensen van studenten en starters heeft AM tijdens het ontwikkelingsproces een internetenquête gehouden waaraan circa vijftienhonderd respondenten deelnamen. De uitkomsten van deze enquête zijn gebruikt om het aanbod beter af te stemmen op de wensen van de toekomstige bewoners. De woningen variëren in grootte van circa dertig tot veertig vierkante meter en beschikken over vloerverwarming, koeling en een eigen keuken en badkamer. Om een goede indruk te geven van de kwaliteit van de woningen zijn enkele modelappartementen ingericht. Alle 320 appartementen zijn bestemd voor de verkoop. De vrij-op-naam prijzen op basis van jaarlijkse erfpachtcanonbetaling varieert van circa € 75.000 tot circa € 103.000.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media