Gasthuiskwartier ’s-Hertogenbosch toont markante vorm met oplevering eerste fase

Wethouder Roy Geers van de gemeente ’s-Hertogenbosch markeert met een officiële handeling op 14 februari in aanwezigheid van de nieuwe bewoners de oplevering van de eerste fase van het Gasthuiskwartier. Deze fase omvat twintig woningen en 23 appartementen en vormt de entree naar de binnenstad vanaf de Zuid-Willemsvaart. Met het Gasthuiskwartier krijgt Den Bosch er een nieuw stuk binnenstad bij. Gebiedsontwikkelaars AM en Heijmans zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Gasthuiskwartier.

Zicht op de Chirurgijnstraat

De eerste fase (blok A en B) is gesitueerd op de hoek van de Zuid-Willemsvaart en het Kardinaal van Rossumplein en bestaat uit twaalf stadswoningen, vijf herenhuizen, drie stadsvilla’s en 23 appartementen in drie gebouwen. De verschillende ontwerpen van de woningen en appartementen zijn afkomstig van diverse gerenommeerde architecten (Bedaux de Brouwer, HP architecten, Mulleners + Mulleners, HilberinkBosch Architecten en supervisor/stedenbouwkundige West 8), waarmee een levendig en gevarieerd gevelbeeld is ontstaan. Bijna elke woning is uniek. De bewoners kunnen genieten van ontspannen wonen met alle voorzieningen op loopafstand.

Roy Geers, wethouder Wonen, Ruimtelijke ordening en Stedenbouw: ‘Fantastisch dat de eerste bewoners hun woonwens in vervulling zien gaan in deze nieuwbouw. Het is natuurlijk een prachtige plek om te wonen. En we voegen met het Gasthuiskwartier daadwerkelijk kwaliteit toe aan onze binnenstad. Dit belooft veel voor het vervolg van de bouw op deze bijzondere locatie.’

Marcel Janssen, projectdirecteur Gasthuiskwartier: ‘Wij zijn enorm trots op het resultaat. De nieuwbouw is maatwerk geworden en sluit naadloos aan op de binnenstad, of het er al jaren staat. De eerste bewoners kunnen nu gaan genieten op deze fantastische plek. De vervolgfase met twintig woningen en twintig appartementen, waarvan medio mei de verkoop start, dient zich alweer aan.’

De woningen waren eind 2017 snel verkocht. De bouw van de woningen is gestart in mei 2018. De realisatie is in handen van Bouwcombinatie Gasthuiskwartier, die bestaat uit Heijmans en Bouwbedrijf Pennings uit Rosmalen. De eerste woningen zijn opgeleverd en de rest volgt de komende weken.

Duurzaam

Bijzonder is het hergebruik van de kelder van het voormalige Groot Zieken Gasthuis, dat eerder op deze locatie stond. Deze is getransformeerd naar een ruime parkeerkelder voor de bewoners, die inmiddels deels in gebruik is genomen. Op het nieuwe kelderdek worden volwaardige groene stadstuinen ingericht. De woningen en de appartementen zijn voorzien van zonnepanelen, die zoveel mogelijk uit het zicht zijn geplaatst. Daarnaast beschikken de appartementen over een warmtepomp voor zowel verwarming als koeling.

Volgende fase

Vorig jaar werden ook vijf woningen tussen de (rijks-)monumenten achter de Nieuwstraat verkocht. Deze week is de bouw hiervan gestart.

Volgende week start de voorinschrijving voor de tweede fase (blok C), bestaande uit twintig woningen en twintig appartementen. De verkoop start medio mei 2020. Zie voor meer informatie www.gasthuiskwartier.nl.

Gasthuiskwartier, ‘s-Hertogenbosch

Het ruim vijf hectare grote Gasthuiskwartier wordt de komende jaren getransformeerd naar een inspirerend woon-, winkel- werk- en verblijfsgebied. Er ontstaat straks een nieuw stuk Bossche binnenstad, waar oud en nieuw, rijksmonumenten en karaktervolle nieuwe woningen, één geheel vormen. Het gebied wordt in verschillende fasen gerealiseerd. Meer informatie over het project is te vinden op www.gasthuiskwartier.nl.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media