OP Enka

  • Start 2003
  • Oplevering 2023

Een bijzondere opgave: een tientallen hectaren groot industrieterrein nieuw leven inblazen. AM doet dat op het Enka-terrein in Ede. Hier ontstaan verschillende woonbuurten met een eigen karakter, met een boeiende mix van nieuw- en oudbouw.

De naam van het 42,5 hectare grote Enka-terrein verwijst naar het industriële verleden; hier was ooit de kunstzijdefabriek Enka gevestigd. Het gebied ligt aan de oostkant van Ede met een directe toegang tot de Veluwe en tegelijkertijd goed ontsloten door het intercitystation Ede-Wageningen en de A12. De herontwikkeling van Enka maakt deel uit van een grotere gebiedsontwikkeling: de Veluwse Poort. Dit is de overkoepelende naam voor de ontwikkelingen aan de oostzijde van de stad Ede.

Eigen gezicht

In totaal worden in het gebied circa 1.300 woningen ontwikkeld, variërend van vrijstaande huizen tot appartementen. Bijzonder is onder meer de voormalige zoutopslagloods, die is gerestaureerd en herontwikkeld tot 15 karakteristieke loftwoningen. Ook is er ruimte voor voorzieningen, onder meer in de acht rijksmonumenten, waaronder het voormalig fabrieksgebouw De Westhal (inmiddels een ‘fiets experience centre’). Enka bestaat uit vier woonbuurten, ieder met een eigen uitstraling. De stationsbuurt bij het toekomstige stationsplein, het Carré in het hart van Enka en daar omheen de Hoven en De Bosschage. Ieder gebied krijgt een eigen gezicht, met als overkoepelend thema de monumenten van de oude fabriek en het groene van de Veluwe.

Ligging op de kaart

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media