Nieuw Overbos

Het bestaande gebouw van zorgcentrum Het Overbos sloot niet meer aan op de veranderende zorgvraag van senioren. Het maakte plaats voor een luxe woon- en zorgcomplex met verschillende bovenwijkse voorzieningen, zoals een wijkcentrum voor zorg.

Het bestaande gebouw van zorgcentrum Het Overbos sloot niet meer aan op de veranderende zorgvraag van senioren. Het is vervangen door een luxe woon- en zorgcomplex met verschillende bovenwijkse voorzieningen zoals een wijkcentrum voor zorg.

‘Op zoek naar wonen met zorg in een eigentijdse en aantrekkelijke setting’. Met deze ambitie schreef stichting Sint Jacob een prijsvraag uit voor een nieuw complex. Het moest bewoners meer onafhankelijkheid en comfort bieden maar ook in huishoudelijke ondersteuning en zorg kunnen voorzien. De vooruitstrevende ontwikkelingsvisie van AM en belegger Syntrus Achmea sloot het beste aan op de visie van stichting Sint Jacob. Hét thema voor de ontwikkeling van Nieuw Overbos werd contact op alle niveaus. Fysiek één met de omgeving, visueel aantrekkelijk voor de bewoners en omwonenden en sociaal toegankelijk voor alle mensen die op wat voor manier dan ook met de zorginstelling te maken krijgen.
De begroeide heuvels in de omgeving en de belevingswereld van ouderen zijn de thema’s voor het ontwerp. Om het complex minder massief te maken is het gefragmenteerd in drie losstaande gebouwen. Op de begane grond bevinden zich de zorgvoorzieningen, op de eerste verdieping het kleinschalig groepswonen voor mensen met een dementie en daarboven bevinden zich de zelfstandige appartementen. Om het gebouw een lichte uitdrukking te geven, heeft het gebouw een witte tint gekregen. Samen met de schegvormige plattegronden en de gelaagde gevels geeft deze kleur het gebouw een vriendelijk karakter. Met zijn ronde hoeken en welvingen heeft het gebouw een comfortabele uitstraling, met een allure
die Heemstede waardig is.

 

Ligging op de kaart

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2021