Placemaking is randvoorwaarde voor een succesvolle gebiedsontwikkeling

Gebiedsontwikkelaar AM presenteerde vandaag tijdens de Provada de derde editie van ‘AMuse’, het tijdschrift over placemaking en gebiedsmarketing. Hierin wordt het belang van placemaking voor een succesvolle gebiedsontwikkeling aan de hand van verschillende cases belicht. In deze editie onder meer: Hamit Karakus, directeur Platform 31 en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA over streven naar een inclusieve samenleving en The Game, een toolbox waarmee je door de ontwikkelfases van een gebied loopt, zodat er leuke en levendige wijken onstaan. Hamit Karakus ontving het eerste exemplaar van AMuse uit handen van Anneke Jongerius, placemaker bij AM.

The Game, een toolbox voor placemaking in gebiedsontwikkelingen

Om ervoor te zorgen dat placemaking vanaf het begin van elke gebiedsontwikkeling en in elke ontwikkelingsfase wordt meegenomen, heeft AM heeft de toolbox ‘The Game’ ontwikkeld. Afhankelijk van de fase waarin de ontwikkeling zich bevindt, kunnen verschillende ‘tools’ worden ingezet. Bij de duurzame ontwikkeling Schoenmakerplantage in Delft is deze aanpak in alle ontwikkelfasen volop benut. “Een voormalige TNO-locatie waar aanvankelijk geen belangstelling voor was, heeft zich ontwikkeld tot een wijk met bijzondere voorzieningen, gezamenlijke activiteiten en veel groen waar mensen nu heel graag willen wonen. We willen dus niet alleen fijne en duurzame woningen ontwikkelen, maar ook de beste, leukste en mooiste buurten voor de nieuwe bewoners maken”, aldus Anneke Jongerius.

Dit is ook de reden dat AM onlangs een samenwerking met StadmakersCoöperatie is aangegaan. Dit is een landelijk netwerk voor inititiefnemers, betrokken creatieven en sociale ondernemers die zich met hart en ziel inzetten voor het maken van een mooiere omgeving.

Nieuwe initiatieven, van lokale ondernemers

Verder is er aandacht voor initiatieven als onder meer I’M BINCK (InvesteringsMaatschappij Binkchorst) van urban catalyzer Sabrina Lindemann en Transformcity, een samenwerkingsplatform dat is opgericht door placemaker Saskia Beer tijdens de transformatie van Amstel III in Amsterdam. Net als alle andere placemakers helpen zij in samenwerking met alle betrokken partijen om draagvlak te creëren voor nieuwe initiatieven. Dit met als doel een goede buurt te creeren zowel bij nieuwe gebiedsontwikkelingen als bij de transformatie van verouderde buurten.

AMuse is hier digitaal te bekijken.

 

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media