Interview Inspired by #19 Manager Healthy Urban Living Nils Bonder

Naam: Nils Bonder
Beroep: Manager Healthy Urban Living AM
Leeftijd: 44
Trots op: Dat ik bij een gebiedsontwikkelaar werk, die maatschappelijke thema’s belangrijk vindt
Key in placemaking is… “Het gebied warm maken voor al het moois dat komen gaat”

Een stukje gezonder

“AM is een maatschappelijk betrokken gebiedsontwikkelaar en daar ben ik trots op. Natuurlijk zijn wij een bedrijf dat winst wil maken, maar dat kan ook heel goed door het toevoegen van maatschappelijke waardes in onze projecten. Gezondheid is daar een van. Als Manager Healthy Urban Living probeer ik de projecten en gebieden die AM ontwikkelt, een stukje gezonder te maken.”

Probleem van de toekomst

“Gezondheid is ontzettend belangrijk; het vormt een van de grotere problemen van ons land. Als je kijkt naar hoeveel geld er nu al naar de gezondheidszorg gaat en hoeveel mensen er in de toekomst zorg nodig zullen hebben, is het alle hens aan dek. Ik vind dat wij er met zijn allen voor moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig kunnen blijven leven.”

Mooi streven

“Als ontwikkelaar hebben wij daar op een aantal vlakken invloed op. Wij beschouwen Healthy Urban Living op drie niveaus: het gebouw, het gebied en het gedrag. Wij zijn in staat om met diverse technische implementaties gezonde gebouwen te maken. Het gedrag beïnvloeden is een stuk lastiger. Daar werken we wel aan door bijvoorbeeld in het openbaar gebied met verschillende tools een plek gezonder te maken. Denk bijvoorbeeld aan veel groen en het stimuleren van ontmoeten, bewegen en spelen.

The long run

“AM werkt met verschillende experts samen om te kijken hoe we het gezonde gedrag meer kunnen stimuleren. Het is een ontzettend leuk en interessant traject. Het heeft veel met community vorming te maken. Door ervoor te zorgen dat het gezonde in een gebied altijd de leukste, makkelijkste en goedkoopste keuze is en mensen elkaar goed kunnen vinden – bijvoorbeeld via een app – kun je gezond gedrag stimuleren. AM blijft ook langer dan gebruikelijk betrokken bij een aantal ontwikkelingen. Hierdoor willen we goed monitoren of die ene ruimtelijke ingreep of sociale interventie werkt of juist niet en waar nodig sturen we bij. Deze kennis nemen we weer mee naar volgende projecten.”

Voor de mensen

“We zijn bij ontwikkelingen heel erg gewend om naar de mooie afbeeldingen van de architect te kijken. Maar in mijn ogen moet een gebouw en gebied in dienst staan van de bewoners en gebruikers, zodat zij daar fijn en toekomstbestendig kunnen leven. Dit zou mijn oproep zijn: bouw voor mensen en ga niet (alleen) voor het prachtige design van de architect. Het gaat er bovenal om dat mensen een gelukkiger, gezonder en langer leven krijgen.”

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2022
Website by Fundament All Media