Inschrijving AM NAi Prijs 2012 geopend

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM roepen jonge architecten op hun projecten in te zenden voor de AM NAi prijs 2012.
De AM NAi prijs is ingesteld om jong talent aan te moedigen, de zichtbaarheid van jonge architecten te vergroten en daarmee hun kansen te verruimen om bijzondere projecten te realiseren. Daarnaast is de prijs een belangrijk middel om de laatste ontwikkelingen in de hedendaagse architectuur op de voet te volgen en te documenteren.
Het NAi en AM nodigen alle architecten tot en met 40 jaar uit om projecten die zijn opgeleverd in 2010 en 2011 in te zenden. Inzending is mogelijk tot 16 november 2012. Een deskundige jury buigt zich over het werk van de jongste generatie architecten en selecteert hieruit de vijf beste projecten. Uit deze projecten kiest de jury de winnaar. De genomineerden worden in het najaar bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt medio december 2012 plaats in het NAi. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst wordt het werk van zowel de winnaar als de genomineerden aangekondigd en gepresenteerd. 
 
Criteria
Projecten dienen opgeleverd te zijn tussen 1 januari 2010 en 31 december 2011. Het kan nieuwbouw, een (interieur)verbouwing, restauratie of tijdelijk gebouw zijn. De architect dient op 31 december 2011 40 jaar of jonger te zijn en in Nederland gevestigd te zijn. Indien het projectteam uit meerdere architecten bestaat, geldt een gemiddelde leeftijd van maximaal 40 jaar van het projectteam in het jaar van oplevering. 

Inzenden kunnen gestuurd worden naar:
 
Nederlands Architectuurinstituut
o.v.v. AM NAi prijs 2012
Postbus 237
3000 AE Rotterdam
 
en dienen uiterlijk 16 november in het bezit zijn van het NAi.
De specificaties voor de inzendingen en het gehele wedstrijdreglement zijn terug te vinden op www.nai.nl

De Jury
De jury bestaat uit Mariet Schoenmakers (directeur van AM Concepts), Ole Bouman (directeur van het NAi), Yvonne Farrell (Grafton Architects, Ierland, winnaar Silver Lion for best promising practice), Loes Veldpaus, architectuurhistoricus, Olivier Thill (Atelier Kempe Thill, winnaar AM NAi prijs 2010), en Erikjan Vermeulen (Concrete, winnaar AM NAi prijs 2010).

Over de AM NAi prijs
Sinds 2002 wordt de AM NAi prijs tweejaarlijks uitgereikt aan een jonge architect in Nederland voor het beste gerealiseerde ontwerp. Hiertoe worden de genomineerde projecten opgenomen in de collectie van het NAi, een van de meest omvangrijke en gerenommeerde architectuurcollecties ter wereld. Op deze manier wordt de collectie verrijkt en bouwt het NAi hiermee aan een representatief overzicht van het beste wat de Nederlandse architectuur te bieden heeft.  
De prijs werd achtereenvolgens gewonnen door: MVRDV met Hagenland (Ypenburg); NL Architecten met de Basketbar (Utrecht); BAR Architecten met het Brugwachtershuisje (Middelburg), Powerhouse Company met Villa 1, Atelier Kempe Thill met Hiphouse en Concrete met CitizenM in Amsterdam. Deze projecten kunnen gerekend worden tot hoogtepunten van de hedendaagse architectuur in Nederland.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media