‘Het wordt een uitdaging om deze stedelijke verdichting zodanig vorm te geven dat de stad voor iedereen een gezonde plek is om te wonen’

Vijf professionals met verschillende achtergronden gaan de uitdaging aan om binnen twee dagen een nieuw gezondheidsconcept te ontwikkelen. Wij stelden Mariëlle Beenackers, onderzoeker bij Erasmus MC, en expert van de Health Hero Challenge, vier vragen.

Hoe scoor je jouw leven op het gebied van gezondheid op dit moment en waarom?
Ik geef mezelf een 9. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal ben ik heel blij met mijn gezondheid. Gezondheid betekent niet alleen het ontbreken van kwaaltjes en ziektes. Maar ook het hebben van een stabiele basis zonder al te veel (financiële) stress én fijne mensen om je heen die je steunen als het tegenzit. Ik heb het geluk dat ik dit heb en met mijn werk probeer ik om ook voor anderen de kans op gezondheid zo groot mogelijk te maken.

Wat is volgens jou de grootste uitdaging de komende jaren waar het om gezond leven in de stad gaat?
De trek naar de stad zorgt ervoor dat we in steden steeds dichter op elkaar gaan wonen. Het wordt een uitdaging om deze stedelijke verdichting zodanig vorm te geven dat de stad voor iedereen een gezonde plek is om te wonen. Of je nu arm of rijk bent en in een flat of in een villa woont. Juist voor mensen die kleiner of dichter op elkaar wonen, is de inrichting en de kwaliteit van de publieke ruimte belangrijk. Door middel van wetenschappelijk onderzoek probeer ik inzicht te krijgen in wat positieve en negatieve aspecten zijn van verdichting en hoe we dus zo gezond mogelijk kunnen verdichten.

Met Health Hero werken jullie aan gezond leven in de stad. Wat is jouw gezonde tip?
Ik ben geen enorme sporter. Net als vele anderen gebruik ik het excuus dat ik er geen tijd voor heb. Ik probeer daarom lichaamsbeweging te integreren in mijn dagelijks leven. Ik pak zo vaak mogelijk de trap, doe de boodschappen te voet of met de fiets, en ik probeer regelmatig tussendoor een rondje te wandelen. Vergaderen kan vaak prima staand of wandelend. Mijn tip is dan ook meer een oproep: laten we ervoor zorgen dat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt. Een aantrekkelijke, veilige en stimulerende omgeving kan hierbij enorm helpen.

Corona zal blijvende invloed hebben op hoe wij – als samenleving – in de toekomst zullen omgaan met gezond leven in de stad. Kun je vanuit jouw vakgebied de grootste verandering noemen?
Als onderzoeker is het voor mij nog te vroeg om te bepalen hoe blijvend huidige veranderingen in de samenleving gaan zijn. Een acuut probleem is hoe we ons straks gaan verplaatsen als we de drukte van het OV moeten vermijden. Of we massaal voor de auto of de fiets kiezen kan langdurige gevolgen hebben voor zowel gezondheid als milieu. We staan aan de vooravond van een verandering die gezond leven in de stad direct kan beïnvloeden.


Gezond wonen en werken in de stad heeft 
al onze aandacht. ‘Healthy urban living and working’ is niet voor niets een van de vijf maatschappelijke thema’s van AM. Als betrokken gebiedsontwikkelaar plaatsen wij maatschappelijke uitdagingen als deze in het hart van ons ontwikkelingsproces. Een geweldige uitdaging die vraagt om anders te denken en te komen met innovatieve producten en of diensten. Precies daarover gaat de Health Hero Challenge: Wat als we een concreet product of dienst zouden ontwikkelen dat aantoonbaar bijdraagt aan de gezondheid van de stedeling. Samen met vijf experts gaat AM deze uitdaging aan.

 

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media