Emerald wint de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017

Het door bewoners gekoesterde Emerald wint de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017. Dit maakte de gemeente Amsterdam vanmiddag bekend. Wethouder Laurens Ivens overhandigde de prijs aan gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, Syntrus Achmea Real Estate & Finance, Steenhuis Bukman Architecten en BAM Wonen. “Emerald is voor AM een goed voorbeeld van een nieuw stuk stad, waar wij ons businessmodel I AM YOU terugzien in de trots van de bewoners. Er is dan ook enthousiast gestemd door bewoners en omwonenden van Emerald. Een mooiere waardering is er niet,” aldus Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest. De prijs is een gezamenlijke waardering van het publiek voor de woon- en leefkwaliteit van Emerald.

“Emerald is een mooi project, met betaalbare eengezinswoningen en veel ruimte. Zowel binnen als buiten”, zei wethouder Ivens hier met bewoners op de foto, net nadat hij de prijs had uitgereikt. “Ideaal voor gezinnen met kinderen. Tegelijkertijd hebben alle woningen in dit project iets eigens. Er is veel variatie in de indeling en de uitstraling. Dat is te danken aan de inbreng van de bewoners zelf, bij het ontwerp.” Bewoner Alienke Meijer deelt het enthousiasme van de wethouder. “Het is de leukste buurt van Amsterdam”, zei ze kort na de uitreiking. “We wonen hier allemaal met heel veel plezier. Ik heb hier echt een thuisgevoel.”

Keuze voor het faciliteren van de wooncarrière

Amsterdam Zuidoost is heel geliefd als woongebied. Peter Heuvelink: “AM heeft bij de start van het project specifiek gekozen om toekomstige bewoners te faciliteren bij hun wooncarrière binnen Amsterdam Zuidoost. Dit hield in dat we betaalbare huur- en koopwoningen zijn gaan ontwikkelen, zowel rij- als twee-onder-een-kap, voor mensen die graag uit hun appartement in Amsterdam Zuidoost willen groeien en een volgende stap willen zetten.” Emerald is een nieuw woongebied in de vroegere Bijlmermeer: gelegen tussen de Daalwijkdreef en Egoli (E-buurt) in Amsterdam Zuidoost.

Keuzevrijheid door woonconfigurator

Kenmerkend voor Emerald zijn de afwisselende woonsferen met een grote variatie in kleur- en materiaalgebruik, welke naar een ontwerp van Steenhuis Bukman Architecten zijn gerealiseerd. Kopers hadden een grote keuzevrijheid bij zowel het uiterlijk als de indeling van de woning en konden voor de gevel een keuze maken uit vier woonsferen. Met een woonconfigurator gaven kopers hun keuzes aan waardoor zij een woning op maat konden samenstellen.

Zowel de ontwerpen als de woonsferen zijn geheel volgens het businessmodel I AM YOU van AM tot stand gekomen. Via crowdsourcing zijn deze afgestemd op de wensen van toekomstige bewoners. Met de gekozen woning kon vervolgens bij de makelaar een voorinschrijvings- overeenkomst worden ondertekend. Emerald heeft meteen een vliegende start gemaakt gemaakt: binnen enkele maanden waren alle koopwoningen verkocht. De huurwoningen waren al voor de oplevering verhuurd.

Huurwoningen in middensegment

Emerald heeft honderd huurwoningen in het middensegment, zeventig grondgebonden koopwoningen en zes koopappartementen. De huurwoningen zijn door Syntrus Achmea Real Estate & Finance afgenomen namens zijn opdrachtgevers. De appartementen hebben een woonoppervlak van 50 m2. Voor de grondgebonden woningen variëren de woonoppervlaktes van 118 tot en met 155 m². De bouw was in handen van BAM Wonen. Emerald is in december 2016 opgeleverd.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media