Bouw eerste woningen Stadswerven van start

Eerste fase vrijwel uitverkocht

Ontwikkelingscombinatie Stadswerven (AM, Dura Vermeer en J.P. van Eesteren) begint woensdag 3 december met de bouw van de eerste 24 woningen op Stadswerven in Dordrecht. Deze nieuwe wijk is gelegen tussen twee rivieren vlakbij de historische binnenstad. In totaal zal Stadswerven ruim 900 woningen tellen, met veel variatie: eengezinswoningen, appartementen, vrije kavels en waterwoningen.
1173_stadswerven_LF_016_07

Van de eerste 24 woningen in deelgebied B zuid zijn er reeds 22 verkocht en staan er twee onder optie. De woningen variëren van 117 tot 130 m2 woonoppervlak en worden in vijf uiteenlopende typen gerealiseerd. Prijzen zijn van € 219.900 tot € 274.500. Ook de achttien vrije kavels en vijf kavels voor woningen op het water zijn allemaal verkocht.

Nog deze maand start OCW met de voorbereiding van eerste fase appartementen. Bij deze appartementen krijgen de potentiële kopers de mogelijkheid de plattegronden helemaal naar hun wens in te richten. Nadat dit is gebeurd, gaat de architect beginnen met het ontwerp van het exterieur van de appartementen; het ontwerpproces gaat – omgekeerd aan het reguliere traject – van binnen naar buiten. Ook presenteert OCW op zeer korte termijn de volgende 23 eengezinswoningen.

Verbinding
,,De belangstelling voor Stadswerven is groot”, zegt Erik Schimmel van OCW. ,,Wij verwachten dat die belangstelling alleen maar toeneemt als hier de eerste bouwactiviteiten zichtbaar zijn. Het is immers een uniek gebied, zo dicht bij de binnenstad.” Voor een goede verbinding met de binnenstad komt er een brug tussen Stadswerven en de Riedijkshaven. Daarvoor heeft de gemeente Dordrecht een architectuurprijsvraag uitgeschreven.

Trekpleister
Wethouder Piet Sleeking verwacht dat Stadswerven een zeer aantrekkelijk gebied wordt. ,,Met Villa Augustus en Energiehuis is het nu al een trekpleister. En daar komt over een jaar ook nog de bioscoop van Kinepolis bij. En het water speelt een belangrijke rol bij de opzet van de wijk. Daar is zelfs internationale belangstelling voor.”

De eerste plannen voor woningbouw op Stadswerven dateren van 2004. Voorheen waren in dit gebied scheepswerven en andere bedrijven gevestigd. De geschiedenis is en blijft zichtbaar, met onder meer een kraanbaan, een scheepshelling en de Biesboschhal.

Download PDF

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media