Bouw 388 studentenwoningen in Centrum Amsterdam Noord van start 

In het Amsterdamse Noorderkwartier is de bouw van een woontoren met 388 woningen in de sociale huursector gestart. De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens sloeg symbolisch de laatste paal samen met Eelco Siersema van De Key, Eltjo Bouwman van Blauwhoed, Wim Looijen van AM, en Pim de Boer van BAM Wonen. Om tegemoet te komen aan de vraag naar meer woningen voor studenten en starters, ontwikkelde CZAN (ontwikkelingscombinatie van Blauwhoed en AM) in co-creatie met woonstichting De Key een modern en multifunctioneel gebouw voor studenten. De eerste studenten nemen naar verwachting medio 2021 hun intrek.

Eltjo Bouwman namens CZAN: “Het complex is een zeer welkome aanvulling op de bestaande woningvoorraad voor deze doelgroep in Amsterdam. Dit wordt straks de ideale uitvalsbasis voor veel studenten. Het biedt precies wat zij willen: wonen in een betaalbare huurwoning, op steenworp afstand vanaf Station Noord waardoor het centrum snel bereikbaar is. In een gebouw dat ontmoeting stimuleert en de mogelijkheid om samen te werken faciliteert. Naar behoefte deelt men voorzieningen met elkaar zoals fietsenstallingen en wasruimten.”

Ook de gemeente Amsterdam is content met de realisatie van de woontoren. Wethouder Ivens: “Ook studenten zijn de dupe van de wooncrisis. Gelukkig komen er met dit project in Noord weer 388 betaalbare studentenwoningen bij, woningen die hard nodig zijn in Amsterdam.”

In andere delen van Amsterdam wordt ook flink aan de weg getimmerd voor studenten. Eelco Siersema van De Key: “Dit jaar hebben we ruim 1000 permanente studentenwoningen in aanbouw genomen. Het project in het Noorderkwartier maakt hier substantieel deel van uit en daar zijn we bijzonder trots op.”

Het 16 bouwlagen tellende gebouw is ontworpen door Inbo Architecten. De gemeenschappelijke privé binnentuin vormt het hart van het complex en fungeert als een centrale en levendige ontmoetingsplek. Elke woning heeft een eigen voordeur, keuken en badkamer en in omvang variëren ze tussen de 21 en de 30 m2.

Gebiedstransformatie Centrumgebied Amsterdam Noord 

De ontwikkeling van de woontoren in Noorderkwartier maakt deel uit van de gehele gebiedstransformatie van het Centrumgebied Amsterdam Noord (CAN), het nieuwe centrum van het noordelijke deel van Amsterdam. Het gebied ligt tussen de Nieuwe Purmerweg, de Ring A10, het Olof Palmeplein en het Noordhollandsch Kanaal en wordt in fasen ontwikkeld. In het hart van CAN ligt het beginstation van de Noord/Zuidlijn, waarmee Amsterdam CS binnen vijf minuten bereikbaar is.

Eerder realiseerden Blauwhoed en AM in het CAN-gebied al de woonwijk Elzenhagen Noord bestaande uit circa 600 woningen en appartementen en in Noorderkwartier worden binnenkort 94 ruime gezinswoningen opgeleverd. Daarnaast geeft CZAN het Stationsgebied op kavel 1N2 een nieuwe kwaliteitsimpuls met de ontwikkeling en realisatie van 184 huurappartementen, 177 studentenappartementen, twee hotels en bijbehorende voorzieningen. Begin 2020 start op kavel Z1 bovendien de realisatie van nog eens 288 sociale huurwoningen en 1000 m2 commerciële ruimte.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2022
Website by Fundament All Media