‘Binnen twee maanden is ons oude huis verkocht‘

Mélanie en Bas Haakman verlaten huis uit 1910 voor nieuwbouw tweekapper

Ze wilden sowieso meer woonruimte, maar waren daarvoor niet specifiek op zoek naar een nieuwbouwhuis. Toch hadden Mélanie en Bas Haakman in hun top-3 van favoriete, andere woningen slechts één bestaand huis. Dat heeft het moeten afleggen tegen een gloednieuwe tweekapper aan een gracht in nieuwbouwproject De Boompoort in Alkmaar. “We wilden vooral een gróter huis”, legt Bas uit.

Nieuwbouw heeft allerlei voordelen, zoals het gemak dat je er weinig onderhoud aan hebt, de uitstekende isolatie en de vele mogelijkheden om er zonder ingewikkelde verbouwingen je eigen huis van te maken. Mélanie en Bas weten het en het is allemaal mooi meegenomen, maar het ging hen in de eerste plaats om de ruimte. “We wilden meer leefruimte, een stapje verder in het leven”, aldus Bas. “Daar past dit nieuwbouwhuis helemaal bij.”

Nieuwbouwwijk met karakter
Het stel woonde tot voor kort met dochters Tamar (7) en Phileine (5) in een karakteristiek, oud huis uit 1910, eveneens in Alkmaar. Nu gaan ze naar, zoals ze het zelf noemen, ‘een níeuwbouwwijk met karakter’. “De Boompoort staat midden in de stad”, zegt Mélanie. “We hebben hier eerder al naar een huis gekeken, en in de tussentijd heeft de wijk veel karakter gekregen. We krijgen nu een nieuwbouwhuis in een wijk met leuke restaurantjes in de buurt. En vanaf ons terras kijken we zo op een gracht.”

Oude huis in twee maanden verkocht
Je huis te koop zetten omdat je naar een ander, groter huis wilt. Velen hebben die stap de laatste jaren uitgesteld. Dat is veranderd. Het is nu een veel gunstiger tijd om een huis te kopen; de rente is laag, de prijzen zijn aantrekkelijk en er is weer vertrouwen. Mélanie en Bas hebben het gemerkt. “We hebben een paar honderd euro geïnvesteerd in goede foto’s, advertenties en makelaarskosten”, zegt Bas. “En binnen twee maanden is ons oude huis verkocht.”

Helemaal hun eigen huis
Totdat ze hun nieuwe huis in kunnen, zit het gezin in een huurhuis. Ze kijken erg uit naar de oplevering, ook al omdat ze – zoals bij veel nieuwbouwwoningen – er helemaal hun eigen huis van hebben kunnen maken. “We konden niet alleen de keuken en badkamer kiezen, maar ook een indeling die bij ons past”, aldus Mélanie. “We hebben binnenmuren laten verplaatsen om zelf te bepalen hoe groot de kamers worden. Op de eerste verdieping krijgen we een slaapkamer voor onszelf en een kantoor. De meiden slapen op de tweede verdieping, waar we ook nog ruimte hebben voor een berging.” Ook Bas ziet dat het nieuwe huis meer te bieden heeft dan de extra woonruimte waar het in eerste instantie om te doen was. “Het voldoet aan de modernste eisen qua verwarming en beveiliging. En we hoeven de eerste jaren niet aan de slag in ons nieuwe huis.”

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media