AM in de media: nieuwe woonvormen voor alleenstaanden

Steeds meer alleenstaanden in Nederland: drie miljoen mensen vormen eenpersoonshuishouden. Nederland kent steeds meer alleenstaanden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2008 woonde 15,7 procent van de Nederlanders alleen. In 2018 lag dit percentage een stukje hoger: 17,4 procent.

“Het aantal mensen dat in Nederland alleen woont, neemt al sinds de jaren zeventig toe”, aldus het CBS. “Ook na 2008 kwamen er meer alleenwonenden bij. In 2018 vormden bijna drie miljoen mensen alleen een huishouden, 427.000 meer dan tien jaar daarvoor.”

Het CBS verwacht dat de stijging de komende jaren alleen maar verder doorzet.”Het is een gewoon een demografisch gegeven”, aldus Libelle-hoofdredacteur Hilmar Mulder vanmorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Van de zeventigjarigen ging zestig procent getrouwd het huis uit. Tegenwoordig is dat iets van vier procent.” Daarnaast gaan er meer mensen uit elkaar. “Daardoor ontstaan er gewoon meer eenpersoonshuishoudens.”

Volgens Mulder zorgt de groei van het aantal alleenstaanden voor veranderingen in de maatschappij. “Individualisering, dat heeft natuurlijk een sociale impact op de samenleving. Daarnaast ontstaat er een nieuwe markt.” Als voorbeeld noemt ze de kant-en-klaarmaaltijden. “Die zijn natuurlijk heel erg gericht op die eenpersoonshuishoudens. Die zie je overal.”

Woningen voor alleenstaanden

Ook de woningmarkt speelt handig in op de alleenstaanden-markt. Zo worden er steeds vaker huizen gebouwd gericht op een eenpersoonshuishouden. “Het hoeft geen grote woning te zijn”, aldus directievoorzitter gebiedsontwikkelaar Ronald Huikeshoven. “Wat ze willen is dat de voorzieningen in de nabijheid zitten en wat we hebben gezien is dat bereikbaarheid met het openbaar vervoer belangrijk is”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Huikeshoven merkt dat de vraag naar de woningen enorm is. “Op moment dat we het in aanbouw nemen en oplevering naderen, vliegen de woningen weg”, aldus de ontwikkelaar, die in meerdere grote steden projecten realiseert.

Krapte op de woningmarkt

Kan de woningmarkt de groei van alleenstaanden op dit moment aan? “Het antwoord is ‘nee’”, aldus VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen in Goedemorgen Nederland. “Als je nu kijkt hoe groot de krapte op de woningmarkt is en hoe moeilijk het is om een betaalbare woning te vinden, dan is dat wel een groot probleem.”

Volgens Aartsen is het daarom belangrijk dat er snel meer woningen worden bijgebouwd. “De tijden zoals ze vroeger waren, dat er veel gezinnen zijn die samenwonen, die zijn voorbij.”

Dit bericht is afkomstig van WNL.

Lees hier meer over Villa Mokum.

Lees hier meer over de specifieke doelgroep, Urban Millennials, waar AM nog meer projecten voor heeft ontwikkeld.

Lees hier meer over nieuwe woonconcepten van AM. 

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media