Gedurfde duurzaamheid

Alles wat we eenmaal gebruiken verdient een tweede leven.

Kleine cirkels, groot rendement

Smart energy, circulariteit, mobiliteit: in de nieuwe wijk het Bajes Kwartier laat AM zien dat duurzaamheid tot mooie ontwikkelingen leidt. Als we tenminste wat verder durven denken.

Waar nu nog de Bijlmerbajes staat, verrijst straks een autoluwe wijk. Vijf torens worden gesloopt, de zesde wordt getransformeerd tot een verticaal park en stadslandbouw. Ondanks het stedelijke karakter komt er veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. En er komen snelle verbindingen met openbaar vervoer. Maar onze aanpak gaat veel verder dan dat. Want hoe kleiner we de cirkels kunnen maken, hoe duurzamer het rendement wordt.

Slim omgaan met onze energie

Het Bajes Kwartier moet geen energie gaan kosten, integendeel. Alle gebouwen worden volledig energieneutraal. De woningen zullen extreem goed geïsoleerd zijn. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast zorgen dakelementen met ingebouwde windturbines voor windenergie.

Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmtepompen in de gebouwen leveren warmte in de winter en koude in de zomer. Er komen geen aansluitingen op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte. Zo levert een slimme aanpak heel wat energie op.

Circulariteit als leidend principe

Tralies worden balkonhekjes, celdeuren worden een brug. 98% van het materiaal uit de gevangenis wordt hergebruikt. Het Bajes Kwartier legt de lat hoog.

Bij het bouwen van de nieuwe wijk is circulariteit geen bijzaak maar het leidende principe. Zo min mogelijk sloopmateriaal verlaat het bouwterrein. Dankzij nieuwe technieken kunnen we al het oude beton en cement – en dat is nogal wat bij complete torens – breken, fijnmaken en opnieuw gebruiken. De gevel van de bestaande verbindingsstraat wordt de plint van woongebouwen. En de gevels van de gevangenistorens gebruiken we voor nieuwe studentenwoningen. Kortom, eenmaal gebruikt? Tijd voor een tweede leven.

 

AM - Inspiring Space Inspiring Space
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2018